TABLE IN restoranų gidas

6 žuvies ir jūros gėrybių restoranai Lietuvoje

Kiekvienas gurmanas, mėgstantis vertinti visus ragaujamus kulinarinius šedevrus, sutiks, jog vienus unikaliausių potyrių suteikia būtent žuvies bei jūros gėrybių patiekalai. Juos ruošiant svarbiausiais elementais tampa produkto šviežumas bei virtuvės šefo preciziškumas. Restoranų, atsidavusių šiam nežemiškam subtilumui, Lietuvoje – ne vienas, todėl TABLE IN gidas rekomenduoja vietas, kuriose apsilankius skoniai atmintyje išliks dar ilgai.


SELFISH
Vilniaus g. 29, Vilnius

„Selfish“ – tai vienu geriausių Lietuvos restoranų tituluotas žuvies ir jūros gėrybių bistro. Čia žavi tiek produktų šviežumas ar skonių tikrumas, tiek nuoširdus vietos šeimininkų – Ingridos ir Renato Vainių – atsidavimas. Dar prieš atidarydami šią vietą, jie patys važinėjo po Europą, lankė įvairiausius ūkius, svečiavosi parodose, kol kruopščiai atsirinko užsienio partnerius. To rezultatas – tik savarankiškai importuojami aukščiausios kokybės produktai. Beje, ne tik midijos iš Olandijos, tunas iš Ispanijos ar jūrinės sraigės iš Prancūzijos ūkių į restoraną atkeliauja be tarpininkų: šeimininkai patys atsiveža net vyną.

Valgiaraštis:

  • Meniu – įvairių rūšių austrės, atkeliavusios iš Prancūzijos, Airijos bei Nyderlandų. Jų nuo „Selfish“ atsidarymo restorano svečiams patiekta per 100 tūkstančių.
  • Ieškantys naujų skonių susigundys paragauti ten šviežių, bet ir užkeptų austrių.
  • Šaltųjų užkandžių pasiūlymai varijuoja nuo jūrinių sraigių aioli padaže ar olandiškos matjes silkės, iki šviežios lašišos ar tuno tartare.
  • Paragauti verta ir karštųjų užkandžių, tebūnie tai skaidri tuno žuvienė su karamelizuotais svogūnais, užkeptos tigrinės krevetės ar burgundiškosios jūrinės sraigės.
  • Midijos čia ruošiamos įvairiausiais būdais, tad sau skaniausias ras kiekvienas: nuo klasikos baltojo vyno padaže, iki aštriųjų su harisa, saldžiųjų su Porto vynu ar egzotinių imbieriniame kokosų sultinyje. Svarbiausia, kad standartinė šio delikateso porcija sveria vieną kilogramą, tad puikiai tiks tiek norint sočiai pavalgyti vienam, tiek gurmaniškai pasimėgauti dalinantis.
  • Visi karštieji restorano patiekalai – iš žuvies ir jūros gėrybių. Pasiūlymai varijuoja nuo traškios norvegiškos menkės ar tuno kepsnio, iki aštuonkojo čiuptuvo ar juodojo risotto su tunu bei kalmarais.
  • Net vienintelis mėsos patiekalas – brandintos jautienos steikas brendžio padaže – čia subtiliai gardinamas jūros gėrybėmis.
  • Svarbi žinia vagetarams: nors tai – žuvies ir jūros gėrybių rojus, tačiau šefas pasirūpino, kad sotūs čia liktų ir šių produktų nevalgantys svečiai.
  • Dauguma restorano patiekalų puošiami sūriųjų gelmių žalumynais – traškiais jūros šparagais bei delikačiaisiais jūros špinatų lapeliais. Jie ne tik vaidina žaliojo aksesuaro vaidmenį, bet ir kiekvieną kąsnį pagardina laukinės jūros prieskoniu.
  • Įdomu tai, kad bistro virtuvėje nėra jokių ypatingų prietaisų ar šiuolaikinių technologijų: šefui Tadui Vibrančiui kulinarinius šedevrus pavyksta sukurti pasitelkus tiesiog puodą, keptuvę ir tradicijas.

Atmosfera:

  • Vos tik atėjus į restoraną, pasitinka maloni prietema, žemiškos spalvos ir nepakartojamas šviežios žuvies patiekalų aromatas.
  • Atmosfera jauki, atpalaiduojanti, tinkanti visoms įmanomoms progoms, kai pavalgyti norisi išties kokybiškai.
ŠTURMŲ ŠVYTURYS
Užupio g. 30, Vilnius

Šeimos restoranas „Šturmų švyturys“ jau kelis metus iš eilės tituluojamas vienu geriausių restoranų Lietuvoje. Tai nestebina, nes žavi čia viskas: tiek unikali tiekiamo maisto koncepcija, tiek vietos šeimininkų atsidavimas. Virtuvėje šefas Česlovas Žemaitis šedevrus kuria tik iš šviežios laukinės žuvies, pagautos Kuršių marių vandenyse, o jo žmona Asta, profesionali someljė, derina vynus prie vyro ruošiamų patiekalų, gamina desertus bei rūpinasi restorano židinio kurstymu.

Pirmasis „Šturmų švyturys“ duris dar prieš penkiolika metų atvėrė Ventės Rage, Šturmuose, o jau penkerius – džiugina ir sostinės gurmanus.

Valgiaraštis:

  • Restorano meniu – trumpas, aiškus ir kasdien besikeičiantis. Pasiūlymus diktuoja gamta, sezoniškumas bei tai, ką konkrečią dieną žvejams pavyko pagauti.
  • Kiekviena diena – kaip staigmena ir pačiam restorano šefui: ankstyvais rytais jis niekada nežino, ką šiandieną gamins, o paaiškėjus laimikiui – visa siela ir širdimi neria į improvizacijas.
  • Atvykę svečiai gali patys apžiūrėti šviežias dienos žuvis, o šefas paruoš – būtent pasirinktąją.
  • Prie dienos laimikio derinami ir sezoniški, šiuo metu gamtos dovanojami produktai. Tebūnie tai smidrai, kiškio kopūstai, baravykai, svarainiai ar uogos – visus juos Česlovas pats išsirenka pas smulkiuosius Lietuvos ūkininkus.
  • Kad ir kokia žuvis šiandieną beatkeliautų į virtuvę, iš jos šefas taip pat išvirs žuvienę bei paruoš gurmaniškų užkandžių.
  • Visų patiekalų skoniai skiriasi, tad norint įvairesnės kulinarinės patirties, su kompanija atvykusiems svečiams šefas siūlo užsisakyti skirtingus patiekalus ir jais dalintis.
  • Restorano šeimininkė Asta – someljė, todėl restorane svečiai gali mėgautis ne tik žuvies patiekalais, bet moters kruopščiai atrinktais ir specialiai į Lietuvą iš Prancūzijos, Austrijos ar Vokietijos atsivežtais vynais. „Šturmų švyturio“ svečiams visada bus pateiktos rekomendacijos, kuris jų labiausiai derėtų dera prie konkretaus pasirinkto patiekalo.
  • Restorane būtina paragauti ir pačios šeimininkės Astos gaminamų desertų.
  • Maistas restorane gaminamas tik iš šviežios žuvies: šaldikliams tariamas griežtas „ne“, o visi dienos laimikiai vėsinami juos suguldžius ant ledo.
  • Žuvis restorane ne tik kepama specialioje krosnyje, bet ir vietoje sūdoma bei marinuojama.
  • Restorane svarbų vaidmenį atlieka ir daržovės bei vaisiai. Juos pats Česlovas karamelizuoja, kompotizuoja, raugina, marinuoja, o tokie subtilūs žaidimai dovanoja unikalius skonių derinius.

Atmosfera:

  • „Šturmų švyturio“ aplinka jauki, apgaubianti malonia, raminančia pajūrio aura, o erdvę šildo gurmaniški šviežiai ruošiamos žuvies aromatai.
  • Restorano interjeras subtiliai apgalvotas, o kiekvienas dekoro elementas – prasmingas: pirmojo aukšto salę šeimininkai paskyrė Mažosios Lietuvos žvejams ir autentiškiems jų atributams, o esančioje žemesniąjame – duoklę atidavė širdžiai mieloms Kuršmarių vėtrungėms.
  • Šiltuoju metų sezonu svečiai prisėsti kviečiami ir „Šturmų švyturio“ lauko terasoje.

Restoranas „Senis ir jūra“ – žuvies bei jūros gėrybių gerbėjų meka Kaune. Jį įkūrė vietos virtuvėje taip pat šeimininkaujantis profesionalus šefas Maksimas Vinogradovas, kurį galima drąsiai vadinti sūriųjų vandenų faunos ekspertu. Žongliruodamas tradicijomis ir asmeniniais kūrybiniais impulsais, lėkštėje jis sukuria tikruosius stebuklus. Nenuostabu, nes patirties šis virtuvės meistras turi daug, o savo vardą iki vietos Kaune jis spėjo užsitarnauti kito savo restorano – Juodkrantėje esančios „Vela Bianca“ – svečių akyse.

Įdomu tai, kad pirmąjį vizitą į „Senį ir jūrą“  planuojantiems svečiams kulinarinis restorano veidas išlieka incognito: meniu, rodos, miglotas, šefo kuriamų šedevrų nuotraukų socialiniuose tinkluose praktiškai nėra… Vis dėlto, tai puikus pavyzdys, jog ne visada geriausią patirtį dovanoja tai, kas iš anksto žinoma, nuspėjama, akivaizdu. Baimintis prieš čia atvykstant tikrai nereikėtų: ne veltui „Senis ir jūra“ išrinktas vienu geriausių šalies restoranų.

Valgiaraštis:

  • Restorano meniu nuolatos keičiasi, o pasiūlymai priklauso nuo to, kokie šviežiausi produktai į restorano virtuvę atkeliauja konkrečią dieną.
  • Patiekalai gaminami tiek iš Viduržemio jūroje užgimusių gėrybių, tiek iš vietos žvejų Lietuvos vandenyse pagautos žuvies.
  • Nors valgiaraštis vis kinta, tačiau jame yra ir nuolatinių senbuvių: atvykus čia visuomet galima paragauti žuvienės bei vietoje marinuotų Senio žuvyčių.
  • Svečių mylimiausios – „Senio ir jūros“ midijos.
  • Restorano virtuvėje yra rūkykla, tad svečiams patiekiama ir kątik išrūkyta žuvis.
  • Nors meniu didžiausias jūros skonių pasirinkimas, tačiau galima užsisakyti ir salotų, makaronų ar ant anglinio grilio keptos mėsos patiekalų.
  • Valgiaraštyje – ir paties šefo vietoje gaminti išskirtinio skonio desertai.
  • Svečiai į „Senį ir jūrą“ kviečiami tiek greitesniems pietums ar ilgesnėms vakarienėms, tiek vėlyviesiems savaitgalio pusryčiams. Beje, atvykus pusryčiauti, verta paragauti „Benedikto” kiaušinio pusbrolio, šefo jaukiai vadinamo „Senidiktu“, kuris čia tiekiamas su bruknėse marinuota lašiša.

Atmosfera:

  • Restorano interjeras šviesus, jaukus ir neblaškantis, todėl leidžiantis susikoncentruoti į lėkštėje atsiduriančius kulinarinius šedevrus.
  • Gali užklupti lengvas sumišimas į rankas paėmus valgiaraštį, kuriame nėra kainų, tačiau šefas kaipmat nuramina, jog vakarienė su vyno taure asmeniui neatsieis daugiau nei 35 eur.
ŠAMINĖ – jFISH DELI
Vingio g. 13, Naujieji Muniškiai, Kauno r.

„Šaminė“ – tai žuvies patiekalų kavinė, žinoma visų didžiųjų žuvies entuziastų, nepriklausomai nuo to, kuriame Lietuvos krašte jie begyventų. Visi patiekalai čia gaminami iš čia pat esančiame “jFISH” ūkyje auginamų afrikinių šamų. Šios archajiškos Egipto vandenų žuvys išsiskiria tuo, kad neturi žvynų: juos keičia kauliniai šarvai, slepiantys minkštą rožinę mėsą. Dar įdomiau, jog afrikiniai šamai neturi žuvims būdingo kvapo.

„jFISH“ ūkyje šioms žuvims auginti pasitelkiamos tik šiuolaikiškiausios technologijos, kuriama ekologiška aplinka, todėl ir jų mėsa išsiskiria aukšta kokybe, o patiekalai – natūraliai virsta šedevrais.

Valgiaraštis:

  • „Šaminės“ meniu nedidelis, bet užtikrintas, o visi patiekalai, kaip nesudėtinga ir nuspėti, gaminami su šamo mėsa.
  • Valgių receptūros varijuoja nuo lietuviškų tradicijų interpretavimo, iki egzotinių virtuvių įkvėptų skonių.
  • Pažintį su afrikinėmis žuvimis rekomenduojama pradėti nuo žuvienės, karštai rūkytu šamu gardintos kokosų pieno sriubos ar šamo salotų.
  • Delikatesinė tradicijų interpretacija – šamo mėsa įdaryti rankų darbo koldūnai ar kibinai.
  • Vietos šefai taip pat siūlo natūralų ar raudonojo vyno padažu gardintą šamo filė kepsnį, šamo liulia kebabą ar šamo burgerį šamainį.
  • Pageidaujant, „Šaminės“ šefai įvairių šamo patiekalų paruoš ir kliento šventiniam stalui.

Atmosfera:

  • Nedidelė kavinė veikia tame pačiame komplekse, kur įsikūręs ir šiltavandenius šamus auginantis „jFISH“ ūkis.
  • Vietoje galima ne tik paragauti įvairių šios žuvies patiekalų, bet ir įsigyti autentiškos „ŠAMO“ produkcijos.
  • „Šaminė“ organizuoja ekskursijas į afrikinių šamų ūkį, kurias vainikuoja firminių šamo patiekalų degustacijos. Tokia patirtis nuspalvins tiek asmenines šventes, tiek verslo kolegų susibūrimus. Šeimininkai svečius pasitiks tiek pietų, tiek vakarienės metu, svarbiausia, vietas šiai pramogai rezervuoti iš anksto.
BELGAI
Rūdninkų g. 15, Vilnius

Duris daugiau nei prieš dešimtmetį atvėręs restoranas „Belgai“ atiduoda nuoširdžią duoklę tam, kas Belgijoje svarbiausia – maistui ir alui. Vietos virtuvėje stengiamasi išlaikyti unikalius skonius, tačiau, kartu, nebijoma žaisti su netikėtais produktų deriniais. Restorano šefai siekia svečiams pristatyti kulinarinius belgų šedevrus, kurie subtiliai atsiskleidžia būtent prancūzišku kokybės rafinuotumu bei vokišku dosnumu.

Valgiaraštis:

  • Nuo pat restorano atsidarymo pradžios svarbiausiu patiekalu čia išlieka moules frites – ikoniškosios midijos, tiekiamos su belgiškomis bulvytėmis ir naminiu majonezu.
  • Midijų gurmanams – tai tikrasis rojus. Geldelės čia ruošiamos ne tik pagal tradicinę belgišką receptūrą, pagardinant jas baltuoju vynu: pasirinkimai varijuoja ir nuo miško grybų ar šafrano, iki aštroko alaus, kokosų kario ar čioriso padažų.
  • Pageidaujant kitokių žuvies arba jūros gėrybių patiekalų, rekomenduojama paragauti moliūgų ir paprikų sriubos su šiaurinėmis krevetėmis, lašišos salotų su rikota ar vištienos su krevetėmis ir vėžiagyvių padažu.
  • Pasirinkimai džiugina dievinančius užkandžius bei mėgstančius jais dalintis: nuo sviestu keptų sraigių ir midijų, iki skrudintų kilkių bei rūkytos skumbrės užtepėlės.
  • „Belguose“ taip pat verta paragauti sotesnių patiekalų – kiaulienos šonkauliukų, jautienos išpjovos kepsnio ar ėrienos dešrelių.
  • Restorano meniu – ir vegetariški valgiai, tebūnie tai įvairios salotos ar sotūs karštieji portobello grybai.
  • Atvykus su mažaisiais, jiems bus pasiūlytas atskiras vaikų meniu.
  • Vieta tinkama tiek gurmaniškai vakarienei, tiek pietums: kasdien čia paruošiami vis kiti dienos patiekalai.

Atmosfera:

  • „Belgų“ atmosfera tinkama visoms progoms: vakaras su draugais bus nepamirštamas, o į susitikimą atvykę verslo partneriai – dar ilgai prisimins gurmanišką patirtį.
  • Restorano viduje – trys atskiros salės: pagrindinę, kurioje didžiausias dėmesys skiriamas nacionaliniam belgų patiekalui moules frites, šeimininkai vadina „Midijomis ir alum“, išsidėsčiusią prie baro „Alumi ir komiksais“, o esančią rūsyje – „Nėriniais ir šokoladu“.
  • Šiltuoju metų laiku svečių mylimiausias – vidinis „Belgų“ kiemelis.
ŽUVINĖ
J. Basanavičiaus gatvė 37A, Palanga

„Žuvinė“ – specializuotas žuvies restoranas, atviras Palangos svečiams jau daugiau nei dešimtmetį. Šią vietą itin vertina tiek vietiniai, tiek užsienio svečiai. Ir nenuostabu, nes kulinarinius šedevrus vietos šefas čia gamina tik iš geriausios žuvies, kurią restoranui pristato tiek vietos žvejai, tiek ekologiniai šiltųjų kraštų ūkiai. Gurmanams, vertinantiems kokybišką maistą, gerą skonį bei estetiką lėkštėje, apsilankyti Palangos „Žuvinėje“ tiesiog privalu. Juolab, kad laikas pajūryje ir šviežia žuvis – šventas bei neatsiejamas duo.

Beje, jei šiandieną jūra ne pakeliui, „Žuvinė“ svečių laukia ir antrajame savo restorane, įsikūrusiame Vilniaus Rotušėje.

Valgiaraštis:

  • Patiekalai gaminami tiek iš šiltųjų kraštų, tiek iš lietuviškuose vandenyse sužvejotos žuvies.
  • „Žuvinės“ meniu platus, o patiekalai varijuoja nuo delikatesinių žuvies bei jūros gėrybių užkandžių, iki ikoniškųjų sriubų bei gurmaniškų karštųjų patiekalų.
  • Svečiams siūloma rinktis iš à la carte valgiaraščio, o pageidaujant išbandyti įvairesnių skonių – rekomenduojama atvykti į degustacines vakarienes.
  • Puikūs pasirinkimai gurmaniško nuotykio pradžiai – šviežios austrės, žalios žuvies tartare ar prabangūs juodieji eršketo ikrai.
  • Jūros gėrybių pasirinkimai čia varijuoja nuo ant grilio keptų argentinietiškų krevečių ar apkeptų žaliakriauklių midijų, iki karališkojo krabo kojos ar mėlynųjų moliuskų česnakiniame grietinėlės padaže.
  • Atvykus į „Žuvinę“ tiesiog būtina paragauti šviežios žuvies. Pasiūlymai gali keistis, priklausomai nuo to, koks laimikis konkrečią dieną atvyko į  restorano virtuvę, tačiau tikrojo gurmano nenuvils nė vienas.
  • Restorano klasika – keptos stintos su citrina bei žiobrio filė įdaryti koldūnai.
  • Svečių mylimos ir „Žuvinės“ sriubos, tebūnie tai dienos žuvienė, kreminė lašišos ar firminė žuvies Boullabaisse, gardinta jūros gėrybėmis.
  • Meniu – specialūs šefo pasiūlymai vaikams.
  • Nevalgantiems žuvies – vištienos, antienos bei vegetariški pasirinkimai.
  • Norint atsigaivinti, būtina paragauti firminių „Žuvinės“ virtuvėje pagamintų ledų.

Atmosfera:

  • Restoranas įsikūręs unikalios architektūros pastate su didžiuliais langais.
  • Šiltuoju metų sezonu svečiai kviečiami prisėsti ir prie staliukų, esančių jaukioje terasoje.
  • Restorane organizuojami įvairūs renginiai bei gyvos muzikos vakarai.
  • Aplinka tinkama ir dalykiniams susitikimams, ir įvairioms asmeninėms šventėms.

Tablein Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .