TABLE IN restoranų gidas

11 gurmaniškų restoranų, kuriuose patiekalai – it meno kūriniai

Skanus ir kokybiškas maistas, stilingas interjeras, profesionalus aptarnavimas – kertiniai gero restorano rodikliai. Vis dėlto, nuotraukos, svečių publikuojamos socialiniuose tinkluose „Facebook“ ar „Instagram“, ne visada pajėgios tokius įspūdžius perteikti. Dėl šios priežasties, šiuolaikinės kartos atstovai nuolatos pabrėžia dar vieną labai svarbų bruožą – estetiką lėkštėje. Taigi, TABLE IN gidas rekomenduoja 11 Vilniaus bei Kauno restoranų, kuriuose būtina apsilankyti, kai norisi ne tik pasimėgauti gurmanišku maistu, bet ir savo socialinių tinklų paskyras papildyti išskirtiniais kadrais.


BIZARRE
Pylimo g. 38, Vilnius

 

 

„Bizarre“ – tai restoranas, kuriame ryškus, originalus, mistiškas yra ne tik interjeras, bet ir pasaulio virtuvių įkvėptas fusion valgiaraštis. Akcentuojant ikoniškiausias tolimųjų kraštų kulinarijos tradicijas, ypatinga duoklė čia atiduodama Rūtų kultūroms.  Tebūnie tai antienos ramen, lašiša ir krevete gardinti dim sum, jautienos bao ar gurmaniški sushisashimi bei nigiri – kiekvienas pasirinkimas primins, kokia turtinga skonių įvairove mus džiugina ši planeta. Vis dėlto, „Bizarre“ rūpinasi ne tik egzotiniais svečių potyriais: antroji, bet ne mažiau unikali, valgiaraščio koncepcijos pusė – europietiškos virtuvės delikatesai, kuriuos atskleidžia Viduržemio jūros regiono magija. Ši vieta garsėja ypatingomis vakarienėmis, tačiau bene kiekvienas Vilniaus pusryčiautojas žino, kad čia turėtų prasidėti ir vėlyvieji savaitgalio rytai, kurių metu siūlomas specialusis šefo meniu. Nesvarbu, kokius potyrius savo gomuriui besinorėtų pasirinkti, suklysta čia nebus. Svarbiausia, kad lauks ne tik gurmaniškas nuotykis, bet ir nesuvaidintos emocijos pamačius atneštuosius stiliumi bei estetika išsiskiriančius patiekalus.

DŽIAUGSMAS
Vilniaus g. 28, Vilnius

 

 

Jau ne vienerius metus geriausiu Lietuvos restoranu yra pripažįstamas „Džiaugsmas“, kuriame kulinarinius šedevrus kuria ryškiausias šalies virtuvės šefas Martynas Praškevičius. Meniu čia abejingų nepalieka: meistriškos lokalių bei sezoniškų produktų derinimo interpretacijos dovanoja naują supratimą, koks ypatingas iš tikrųjų gali būti maistas. Svečias čia patenka į gastronominį atsidavusio profesionalo glėbį, kuriame dining patirties kartelė kiekvienam kaipmat pakyla gerokai aukščiau.
Nors svarbiausias dėmesys šiame restorane-bistro skiriamas maistui bei jį ruošiant pasirenkamiems ingredientams, tačiau unikali čia – ir patiekalų pateikimo estetika, kurią ypatingai puikiai pabrėžia tiek indai, tiek aplinkos interjeras. „Džiaugsmas“ – tai nuotykis, ne tik dovanosiantis nepamirštamą patirtį, bet ir nepriekaištingus kadrus, tokius tinkamus socialiniams tinklams.

SOLT DINING
Rinktinės g. 3, Vilnius

 

 

„Solt Dining“ – tai skandinavišku stiliumi įrengtas bei šiaurės Europos ir Baltijos krašto skonių įkvėptas restoranas, įsikūręs „Courtyard Vilnius City Center“ viešbutyje. Jo virtuvei vadovauja profesionalus šefas Jevgenijus Volkovas, prieš keletą metų išrinktas geriausiu Lietuvos virėju, tad visi svečiai čia gali tikėtis tik paties geriausio kulinarinio nuotykio. Restorano meniu nėra didelis, tačiau apgalvotas iki menkiausių smulkmenų: naudojant lokalius produktus bei dėmesį kreipiant ne tik į sezoniškumą, bet ir į mikrosezonus, kuriami tikri delikatesai. Vietinių skonių istorijas prabrėžia naujus pavidalus įgaunantys tradiciniai ingredientai bei šiuolaikinės patiekalų interpretacijos, tad maloni nuostabos emocija tampa pastebima kiekvieno svečio veide. Juolab, kad maisto charakteris juntamas ne tik paragavus, bet ir pažvelgus į lėkštėje kuriamą meną.

SWEET ROOT
Užupio g. 22, Vilnius

 

 

„Sweet Root“ – tai ne tik gurmaniškas maistas, bet ir tikrojo lietuviško skonio patirtis. Šiame restorane griežtai laikomasi sezoniškumu bei lokalumu pagrįstos koncepcijos, įrodančios, kad vietiniai konkrečiu metų laiku prieinami produktai taip pat gali virsti tikrais kulinariniais šedevrais. Meniu čia kinta nuolatos, tad net lojaliausiems klientams neteks kaskart į rankas paimti to paties valgiaraščio. Restorano virtuvės šefas Justinas Misius nuoširdžiai tiki lietuviškų maisto tradicijų paveldu, todėl kūrybiškai, dinamiškai, originaliai žaidžia būtent su mums taip gerai atpažįstamais produktais.  Kad ir kokios interpretacijos belauktų pakeliui, jis stengiasi išlaikyti tikrąją mūsų krašto paveldo šerdį, kuria čia vadinami ne konkretūs valgiai, bet pati idėja, grindžiama vietiniais bei sezoniškais ingredientais.
Vis dėlto, vertinamas čia ne tik pats skonis: ypatinga duoklė atiduodama ir gamtos diktuojamoms formoms, linijoms, spalvoms, kurios, drauge su šefo kūrybiniu pojūčiu, kiekvienam patiekalui dovanoja precizišką estetiką.

TRINITY
Vilniaus g. 30, Vilnius

 

 

„Trinity“ – tai Viduržemio jūros regiono virtuvės įkvėptas restoranas, gurmaniško maisto išsiilgusių svečių laukiantis senuose, dar XVIII amžių menančiuose buvusio vienuolyno mūruose. Aukštyn laiptais pakilusius svečius čia pasitinka pro langus atsiveriantys Vilniaus senamiesčio vaizdai, šildanti žvakių šviesa, maloniai nuteikianti muzika, jaukumą dovanojantis svečių šurmulys, gurmaniškas valgiaraštis bei aukšto lygio aptarnavimas – viskas, ko tik gali norėtis iš kokybiško laiko gerame restorane.
Kartu, negalima nepastebėti ir patiekalų grožio: kūrybinio polėkiu, stiliaus pojūčiu bei atidumu detalėms apdovanotas šefas maistą čia verčia meno kūriniais.

 

 

Pačioje Vilniaus širdyje įsikūręs restoranas „Pachamama Dinner Club“ ne vienam jau tapo antraisiais egzotišką charizmą dovanojančiais namais. Vos tik įžengus, čia pasitinka originalūs interjero sprendimai ir kulinariniai Nikkei virtuvės, harmoningai suliejančios Peru bei Japonijos skonius, šedevrai. Tai magiška vieta, kuri, apglėbus Pachamama deivės rūpesčiui, tiesiog priverčia pamiršti kasdienybę…
Visi patiekalai restorano virtuvėje gimsta iš aukščiausios kokybės ingredientų, išskirtinis dėmesys skiriamas šviežumui, todėl suklysti su pasirinkimu neįmanoma. O, kad kulinarinis nuotykis tęstųsi kuo ilgiau, kiekvienu gurmanišku šedevru, žinoma, prieš tai nepamirštant įamžinti jo fotogeniškumo, čia verta mėgautis lėtai, ramiai, niekur neskubant.

UPĖ
Maironio g. 1, Vilnius

 

 

Restoranas „Upė“ – netikėtas restoranas pačiame Vilniaus senamiestyje. Kaip sako patys vietos šeimininkai, kiekvieno svečio čia laukia unikali gastronominė patirtis, kurios tikslas – švęsti draugystę. Šiuose skambiuose žodžiuose slypi netikėta koncepcija, akcentuojanti dalinimosi maistu idėją. Nuotykis čia prasideda nuo unikalių lietuviškų sūrių bei šviežios naminės duonos, kurią siūloma gardinti, pavyzdžiui, burokėlių džemu su gvazdikėliais, obuoliais skanintu batatų džemu, medaus plaktainiu ar artišokų užtepėle. Užkandžiai, skirti dalintis, – naujas netikėto nuotykio puslapis. Ko šiandieną jūsų kompanija pageidautų? Avinžirnių paplotėlio su salierais, alyvuogių karamele, manchego ir avokadų tyre? Šafranu, džiovintomis spanguolėmis, keptu kale kopūstu bei kriaušių-česnakų padažu gardintų arancini? Gal ravioli su ožkos sūriu, burokėliais ir grybų sultiniu? O galbūt avienos kukulaičių granatų sultyse, skaninamų granatų sėklomis bei baklažanų pasta? Tai – tik keli „Upės“ užkandžių meniu pasiūlymai, kiekvieną gurmaną priverčiantys suklusti. Norint pavalgyti sočiau ar saldžiau, galima rinktis ir iš sriubų, salotų, karštųjų patiekalų bei desertų. O užvis svarbiausia, kad mėgautis laiku čia gali kiekvienas, nes meniu – draugiškas tiek visavalgiams, tiek vegetarams ar veganams.

MONTE PACIS
T. Masiulio g. 31 Kaunas

 

 

„Monte Pacis“ – tai unikalus, Pažaislio vienuolyno ansamblyje įsikūręs restoranas, savo svečiams siūlantis šiuolaikiškai interpretuotus istorinės lietuviškos klasikos šedevrus, kurių receptūras po devyniais užraktais saugo profesionalus virtuvės šefas Rokas Vasiliauskas. Moderniąją skonių autentiką suskubo įvertinti ne tik mūsų krašto maisto entuziastai: šią vietą prestižinis Skandinavijos šalių gidas „White Guide“ pripažino viena geriausių tiek Lietuvoje, tiek ir visose Baltijos šalyse.
Gurmanams čia siūloma išbandyti à la carte patiekalus ar degustacinį meniu, kuriuos puikiai papildys kruopščiai atrinkta vyno korta. Svečiai taip pat kviečiami pasimėgauti ir greitesniais verslo pietumis bei vėlyvaisiais savaitgalio pusryčiais.
Dauguma restorano valgių ruošiami iš greta žaliuojančiame „Monte Pacis“ darže nuskintų daržovių, žalumynų bei vietos ūkininkų užaugintų produktų, tačiau dalis kokybiškų ingredientų, tebūnie tai kengūriena ar Angus jautiena, įveikia tūkstančius mylių, kad pasiektų Kaune veikiančios gurmaniškos oazės virtuvę.
Nesvarbu, kuriuo metu svečiai čia beatvyktų, išskirtinė potyrių dozė tiek gomuriui, tiek sielai bus garantuota, o ir socialinių tinklų paskyros pasipildys išskirtinai estetiškais rafinuotų patiekalų kadrais.

NUMAN
Nemuno g. 43, Kaunas

 

 

„Numan“ – ko gero pirmasis restoranas Kaune, kuris, vos tik atsidaręs, nedelsiant tapo visos Lietuvos gurmanų traukos centru. Kiekvienas maisto entuziastas troško ir tebetrokšta šioje fine dining vietoje paragauti sezoniškos skandinaviško DNR virtuvės patiekalų, paįvairintų pasaulio skoniais. Rafinuota patirtis čia kuriama pasitelkus patiekalų, atmosferos, interjero sprendimų bei profesionalaus aptarnavimo balansą, tad išties nebūtų suklysta pasakius, jog būtent „Numan“ pakylėjo gastronominį Laikinosios sostinės lygmenį gerokai aukščiau. Patys vietos šeimininkai sako, jog svarbus ne tik patiekalo skonis, bet ir jo pateikimas, tad kiekvieną savo šedevrą šefas Adomas Jegnoras transformuoja į originalius meno sprendimus. Prie tokio fotogeniško paveikslo taip pat puikiai prisideda originalūs indai bei apskritai visa restorano aplinka.

SNOBAS
Karaliaus Mindaugo pr. 37, Kaunas

 

 

Verslo centre „Arka“ įsikūręs restoranas „Snobas“ – antroji šalyje pripažinto virtuvės šefo Artūro Naidenko žaidimų aikštelė. Kaip ir pirmajame jo restorane „Uoksas“, taip ir šiame, svečiai kviečiami pasitikti naujus, niekada nenuviliančius kulinarinius potyrius. „Snobo“ valgiaraštis šiuolaikiškas, patiekalai alsuoja europietiškos virtuvės dvasia, o kiekvienas patiekalas sufleruoja apie drąsias šefo improvizacijas, paremtas kokybiškais produktais bei neretai naudojamomis būtent prancūziškomis gamybos technikomis.
Svarbiausias „Snobo“ filosofijos akcentas – reiklumas detalėms. Dėl to nenuostabu, kad čia išskirtinis ne tik patiekalų skonis, bet ir estetinė jų išraiška: A.Naidenko drąsiai improvizuoja formomis, spalvomis, stilistiniais sprendimais, tad kiekvienas pasirinkimas iš valgiaraščio turi galią dovanoti vis kitą kūrybinį nuotykį.

MESJE SKONIS
Muitinės g. 11-3, Kaunas

 

 

„Mesje skonis“ – tai ne tik prancūziškos virtuvės oazė Kaune, bet ir pirmoji creperie Lietuvoje. Čia duoklė frankofoniškoms tradicijoms atiduodama kepant bene gardžiausius blynelius mieste. Vos tik įėjus į šią vietą, pasitinka šiltas, jaukus ir apgaubiantis aromatas, vieniems dovanojantis vaikystės, kitiems – nepakartojamo laiko Prancūzijoje prisiminimus. Virtuvės šefas Aurimas Petrikas svečiams ruošia įvairius Bretanės regiono įkvėptus crêpes ir galettes, kurių pasirinkimas – pats įvairiausias: nuo burnoje tirpstančių saldžiųjų bei kiaušiniu, sūriu, kumpiu gardintų sūriųjų, iki gurmaniškųjų, kuriems charakterį suteikia, pavyzdžiui, sardinės ar ypatingieji prancūziški sūriai. Puikūs blynelių pakeleiviai – natūralus obuolių sidras ar ekologiškuose ūkiuose subrendęs vynas.
Stilingi indai, subtilieji „Mesje skonio“ crêpes bei galettes ir žavingas jų dekoras puikiai susidėlioja į fotogenišką fragmentą, kuriantį jaukumo, idilės įspūdį, o tokia emocija – visada populiari ir puikiai vertinama socialiniuose tinkluose.