TABLE IN restoranų gidas

11 virtuvės šefų įkurtų restoranų, kuriuose būtina apsilankyti

Restorane, kurį atidarė pats restorano šefas, svečio patirtis negali būti kitokia, kaip tik nepakartojama. Čia viskas bus apgalvota, išjausta, net menkiausia detalė taps pačia svarbiausia, o kiekvienam sprendimui – taikomi aukščiausi reikalavimai. Negana to, virtuvės meistras visapusiškai realizuos save: užtikrintai žongliruos tarp kulinarijos tradicijų, šiuolaikiškų potėpių bei asmeninio kūrybingumo. Pirmuoju smuiku grojantis virtuozas drąsiai išstos prieš šedevrais lėkštėje besimėgaujančią publiką ir asmeniškai pabendraus su kiekvienu atvykusiu. Jam nebus baisu, nes jis tiki tuo, ką daro. Stipriais įspūdžiais verta dalintis, todėl „Tablein“ gidas rekomenduoja restoranus, kuriuos įvairiuose Lietuvos miestuose atidarė būtent virtuvės šefai.

AMANDUS
Pilies g. 34, Vilnius

Prieš beveik dvejus metus viešbutyje „Artagonist“ duris atvėręs restoranas „Amandus“ buvo nedelsiant įvertintas net pačių didžiausių kritikų. Tai stebinti tiesiog negali, nes jo įkūrėjas – pripažintas virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas. Kaip sako jis pats, idėja atidaryti savo restoraną nešovė tiesiog vieną gražų rytą: „Pirmą kartą įžengęs į „d’Anglaterre“ virtuvę praktikos Kopenhagoje metu supratau, kad maistas gali būti kur kas daugiau, nei tik maistas. Nuo tada žinojau, kad tai įvyks: labai kryptingai studijavau, praktikavausi ir rinkausi „savo restorano“ idėjas“.

Prieš devynerius metus į Lietuvą sugrįžęs D.Praspaliauskas suprato, jog žingsnį reikia žengti „dabar arba niekada“. Taip gimė „Lauro lapas“, vėliau „1 dublis”, o dar po kiek laiko – ir „Dublis“. Visi šie restoranai buvo drauge su partneriais kurti projektai, o už „Amandus“ vairo jis drąsiai ir labai sėkmingai jau stojo pats vienas. Deivydo arkliukas – degustacinės vakarienės, kurias savo svečiams šiandieną ir siūlo: „Jas tiekdamas galiu būti tikras dėl rezultato, be to – turiu galimybę palepinti kiekvieną atėjusįjį“.

Apsilankius restorane netrunkama pastebėti, jog ne tik pats maistas, bet ir apskritai viskas čia preciziška, apgalvota, profesionalu: kiekvienas komplimentas, patiekalas ar kepalėlis duonos svečiams išsamiai pristatomas, padavėjai ir someljė rūpinasi gėrimais, o virėjai – prisiima atsakomybę už maistą.

„Amandus“ virtuvė – tai it lietuviška Skandinavija. Valgiaraštis čia nuolatos kinta, kiekvieną mėnesį pristatomi vis kiti patiekalai, išryškinantys esamą sezoną bei vietinius produktus. Nors kai kurie ingredientai ar prieskoniai čia atkeliauja ir iš Tolimųjų Rytų ar Lotynų Amerikos, tačiau, kaip sako pats virtuvės guru, – tai tik jo paties kasdienybei paįvairinti. Pastaruoju metu D.Praspaliauskui vis svarbesne tampa bendra idėja, o ne tik patiekalai bei jų skonis. Puikus to pavyzdys – desertas „Ežiukas rūke“, kuris svečius nudžiugina į lėkštę perkelta animacija.

STEBUKLAI
Gynėjų g. 14, Vilnius

Nėra to gurmano, kuris nežinotų „Stebuklų“ – virtuvės maestro Martyno Praškevičiaus įkurto restorano, prieš kelis metus pripažinto geriausiu šalyje. Rodos, viskam, prie ko šis žmogus prisiliečia, sėkmė tiesiog nulemta. Ne išimtis – ir kitas garsaus šefo restoranas „Džiaugsmas“, taip pat renkantis garbingiausius gastronomijos pasaulio titulus.

Dar vaikystėje svajonę tapti profesionaliu virėju turėjęs ir kiemo draugams delikatesus gaminęs Martynas šiandieną ją įgyvendino su kaupu. Nebūtų suklysta pasakius, kad profesionalusis šefas jau spėjo palikti ryškų spaudą Lietuvos gastronomijos istorijoje, kurią bus galima pasakoti ateities kartoms. Kulinarijos mokslų Martynas nebaigė, „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose užsienio restoranuose taip pat nedirbo, tad virtuvės šefas save kukliai vadina tiesiog amatininku. Kelionių metu ragauti skoniai, nuolatinis domėjimasis gastronomijos naujienomis, nesustojantys eksperimentai virtuvėje užaugino talentą, kurio kuriamus šedevrus šiandieną vertina net patys kritiškiausi gurmanai.

M.Praškevičiaus nuosavo verslo eksperimentai prasidėjo daugiau nei prieš kelis dešimtmečius, kai su draugais atidarė legendinę kavinę „Stereo 45“. Vėliau gaudyti naujų vėjų jis išvyko į Kiprą, o grįžęs – startavo restorano „Briusly“ virtuvėje, kur bežongliruodamas azijietiškais skoniais gavo pasiūlymą tapti vieno Maskvos restorano šefu. Vis dėlto, draugams, aiškiai mačiusiems talentą, Martyno į svečias šalis vėl išlydėti nesinorėjo. „Nevažiuok, verčiau Lietuvoje atidarykime savo“, – pasiūlė bičiulis. Taip 2012-aisiais Vilniaus Naujamiestyje užgimė „Stebuklai“, kurie praėjus ketveriems metams buvo išrinkti geriausiu šalies restoranu.

Šiandieną – tai sezoniškumą akcentuojanti grilio patiekalų meka su šiuolaikinės virtuvės prieskoniais. Svečiams čia siūloma rinktis iš preciziško à la carte meniu, kuriame – žalios žuvies ir mėsos delikatesai, šviežiausiais ingredientais gardintos salotos bei karštieji žuvies, jūros gėrybių ar mėsos šedevrai. Virtuvės šefas yra įsitikinęs, kad žmogus pirmiausiai valgo akimis, tad visi patiekalai čia išsiskiria ryškiu estetikos jausmu.

Įdomu tai, kad Martynas, dar dirbdamas „Briusly“, buvo pirmuoju šefu Lietuvoje, svečiams pasiūliusiu vėlyvųjų savaitgalio pusryčių idėją. Ji mūsuose buvo priimta su didžiausiu džiaugsmu ir akimirksniu paplito po kitus restoranus. Ši graži tradicija sėkmingai gyvuoja ir „Stebukluose“, kuriuose absoliutūs ankstyvojo valgiaraščio favoritai – stebuklingieji Benedikto kiaušiniai. Beje, pusryčiai šiame restorane tiekiami kiekvieną dieną, tik savaitgaliais – jie trunka gerokai ilgiau.

„Stebuklai“ svečius kviečia ne tik kasdienei gurmaniškai šventei, bet ir į ypatingus renginius – degustacines naujų M.Praškevičiaus patiekalų vakarienes, pagardintas garsių šalies atlikėjų gyvos muzikos koncertais.

DŽIAUGSMAS
Vilniaus g. 28, Vilnius

„Džiaugsmas“ – didysis Lietuvos kulinarinio pasaulio atradimas. Atvėręs turis prieš kelerius metus, šis gurmanų rojus nedelsiant buvo išrinktas geriausiu šalyje bei pateko į Skandinavijos restoranų gido „White Guide“ Baltijos geriausiųjų sąrašą.

Tai – trejus metus brandintas virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus projektas. Jei pirmasis tituluotas jo restoranas „Stebuklai“ išsiskiria fine dining potėpiais, tai „Džiaugsmas“ – gerokais kuklesnis, paprastesnis, tačiau, akivaizdu, jog tikrai ne prastesnis. Šiuolaikiškumą čia keičia konceptualumas, o didžiulius langus, šviesą ir erdvę – jauki prietema, uždaros per kelis aukštus išsidėsčiusios salytės bei žemiškos spalvos.

Restorano lauko iškaba kukli, o užėjus vidun išraiškingai pasitinka neandertaliečio – pirmojo ekologiškai besimaitinusio žmogaus – biustas. Tokia įžangos į laukiančią kulinarinę kelionę koncepcija pasirinkta ne atsitiktinai, nes ir pačiam M.Praškevičiui darnos principų besilaikant užauginti produktai bei vietinis maistas suteikia didžiausią džiaugsmą. Vis dėlto, šefas pripažįsta, kad prieš atidarydamas šią vietą jaudinosi, ar žmonės tokį paprastumą supras. Dideliam šeimininko džiaugsmui, suprato, o tai įrodė tiek geriausi atsiliepimai, tiek aukščiausi titulai.

Šiame bistro tipo restorane tikra ir nuoširdi duoklė atiduodama vietiniams ingredientams. Net kiekvieną dieną besikeičiantis valgiaraštis čia išsiskiria mikrosezoniškumu, nes šedevrai svečiams gaminami iš tokių ingredientų, kuriuos konkrečiu momentu gali pasiūlyti ūkininkai. Martynas šiuo aspektu itin griežtas, todėl renkasi aukščiausios kokybės, ekologiškus bei sąžiningai užaugintus produktus. Beje, pastarieji į restoraną visada atvyksta švieži: vietos virtuvėje ne tik verdama ar kepama, bet ir vytinamos dešros, sūdomi lašiniai, marinuojamos daržovės.

Nors „Džiaugsmo“ meniu kuklus, o visi pasiūlymai telpa vos viename puslapyje, tačiau paragauti galima tiek užkandžių, pirmųjų bei antrųjų patiekalų, tiek desertų. Čia itin vertinama skonių dalinimosi prie stalo idėja, o pageidaujantiems dar autentiškesnės patirties, valgius, tebūnie tai skrudinta duona su lašiniais, menkės spurgos ar jaučių šonkauliai, Martynas siūlo valgyti tiesiog rankomis. Beje, gurmanišką patirtį puikiai papildo ir bistro vyno kortoje esantys ekologiški biodinaminiai vynai, itin tinkami prie šefo interpretuojamų vietos skonių.

UOKSAS
Maironio g. 28, Kaunas

Kūrybinė virtuvė „Uoksas“ – jau penkerius metus Kauno centre sėkmingai veikiantis ir titulus šluojantis restoranas. Kiekvienas, vos tik čia įžengęs pro duris, visada žino, jog netrukus laukia nepamirštamas kulinarinis nuotykis.

Ši vieta – tai jos įkūrėjo šefo Artūro Naidenko žaidimų aikštelė, kurioje atsiskleidžia šiuolaikinė naujosios lietuviškos virtuvės vizija: tradiciniai skoniai pateikiami netikėtai, originaliai ir, be abejonės, gurmaniškai. Paprasto, nuspėjamo čia nėra nieko, o eglės spyglių pudra, kadagio druska ar beržų lapų sultinys su grybais tebūnie to įrodymais. „Uokso“ valgiaraštis labai dinamiškas, patiekalai siūlomi atsižvelgiant į gamtos diktuojamą sezoniškumą bei vietinių produktų prieinamumą.

Išskirtinis restoranas – ne spontaniškai gimęs projektas, bet ilgus metus kauptos ir brandintos patirties rezultatas, galiausiai tapęs gyvenimo būdu. „Imamės tik mums įdomios veiklos, kurią išgryniname į tikslinę koncepciją, tampančią nauju prasmingu iššūkiu“, – sako pats A.Naidenko.

Unikalios kulinarinės interpretacijos bei drąsūs eksperimentai restorane įdomūs tiek Lietuvos, tiek užsienio gurmanams, o nuolatinių svečių ratas, su nekantrumu laukiantis meniu naujienų, vis gausėja. Tai, kas iš tikrųjų unikalu, įvertinama labai greitai ir ilgam: „Uoksas“ trečius metus iš eilės pripažįstamas vienu iš geriausių Baltijos šalių restoranų prestižiniame skandinavų gide „White Guide“ bei lietuviškajame restoranų TOP 30.

Nebūtų netikėta, jei panaši ateitis lauktų ir „Snobo“ – pirmuosius metus skaičiuojančio kito A.Naidenko restorane Kaune.

SNOBAS
Karaliaus Mindaugo pr. 37, Kaunas

Restoranas „Snobas“ – antrasis šefo Artūro Naidenko kulinarinis projektas Kaune. Viskas prasidėjo nuo šiandieną visų Lietuvos gurmanų jau pažįstamo bei už jos ribų puikiai įvertinto „Uokso“. Tačiau, akivaizdu, kad kūrybingasis virtuvės profesionalas idėjų turėjo daugiau, kurioms įgyvendinti prireikė ir dar vienos erdvės.

Pirmuosius veiklos metus skaičiuojantis „Snobas“ orientuotas į verslo segmentą. Šią koncepciją diktuoja ir pati restorano lokacija verslo centre „Arka“, esančiame Karaliaus Mindaugo prospekte.

Reiklumas detalėms – tokia šios vietos filosofija, kuria vadovaujamasi kiekviename veiklos žingsnyje. Ypatingas dėmesys čia skiriamas produktų kokybei: visi patiekalai bei jų ingredientai – nuo padažų, iki duonos – yra gaminami restorano virtuvėje, vietoje brandinama mėsa, čia pat veikia ir atskira desertų gamybos sekcija.

Restorano valgiaraštis nėra gausus, tačiau išsiskiriantis ryškia įvairove ir vienas už kitą įdomesniais sprendimais. Svarbiausia, mėgautis maistu sėdėdami prie vieno stalo čia gali visi – tiek dievinantys mėsos patiekalus, tiek negalintys gyventi be žuvies ar jūros gėrybių, tiek vegetarai.

Svečiams darbo dienomis siūlomi verslo pusryčiai bei pietūs, o vakarais kolegos ar draugai gali išbandyti degustacinį meniu, suteikiantį galimybę susipažinti su gurmaniškais à la carte patiekalais bei išragauti ryškiausius „Snobo“ virtuvės skonius. Savaitgaliais restorane buriasi vėlyvųjų pusryčių entuziastai.

ERTLIO NAMAS
Šv. Jono g. 7, Vilnius

Unikalaus restorano Vilniuje įkūrėjas – virtuvės šefas Tomas Rimydis. Nepriklausomybės siekis bei noras sprendimus priiminėti pačiam, šį maisto ekspertą ir paskatino imtis savo verslo, kurio koncepciją padiktavo tiek nuoširdus atsidavimas senosioms tradicijoms, tiek kūrybingas siekis jas interpretuoti savaip. Beje, vienas šio restorano kulinarinio vedlio įkvėpėjų – ir Rimvydas Laužikas, parašęs knygą „Istorinė Lietuvos virtuvė“.Restoranas „Ertlio namas“ – solidus žingsnis į praeitį, leidžiantis pajausti, koks kadais buvo prabangaus gyvenimo skonis bei kuo prieš šimtą ar net šimtus metų lepinosi mūsų šalies kilmingieji. Valgiaraštis čia rafinuotas, atkartojantis įvairias epochas, tebūnie tai Renesansas ar Barokas, ir neturintis nieko bendro su sovietine lietuviškos virtuvės standartizacija – kiaulių ausimis, kugeliu ar vėdarais. Degustacinis meniu „Ertlio name“ – tai it pažintinė kelionė po mūsų krašto aristokratiškos kulinarijos istoriją, kurios metu potyriai nukelia į laikus, kada seniesiems Lietuvos didikams valgius ruošė ir sidabriniuose induose juos tiekė tarnai.

Trečius metus veikiančio „Ertlio namo“ valgiaraštis nuolatos kinta, o elegantiški delikatesai lėkštėje priklauso nuo to, ką konkrečiu metu gali dovanoti gamta. Išskirtinis dėmesys čia skiriamas paukštienos ir mėsos patiekalams, kurių pagrindiniais herojais tampa fazanai, kurapkos, jauni jautukai, ėriukai ar net bebrai. Beje, čia gaminamą bebrienos sriubą su rūgštynėmis praeities aukštuomenė itin mėgo Gavėnios metu: šis gyvūnas vadintas žuvimi, todėl puikiai tiko valgyti per pasninką.

Nors istoriškai nevalgančiųjų mėsos senojoje Lietuvoje nebuvo, vis dėlto „Ertlio name“ degustacinės vakarienės nudžiugins ir vegetarus – svarbiausia, apie pageidavimus informuoti išankstinės rezervacijos metu.

IETI
Rotušės a. 6, Kaunas

Kokybiškas maistas, šiuolaikinė lietuviška virtuvė, estetika lėkštėje, pro didžiulius langus atsiveriantys nepakartojami Senamiesčio vaizdai – visa tai ir dar daugiau savo svečiams siūlo Rotušės aikštėje Kaune veikiantis restoranas „IETI“.

Įdomu, nes už šio paslaptingai skambančio pavadinimo slypi moteriška siela. Šefių, tvirtai žengiančių į maitinimo įstaigų verslą, Lietuvoje nedaug, o „IETI“ – šios kuklios, bet kartu labai drąsios statistikos dalis. Restorano įkūrėja, vadovė ir jo virtuvės guru – Inga Turminienė. Pirmą kartą prieš ketverius metus kauniečius nustebinusi netikėtais šedevrais lėkštėje, ji tai sėkmingai tęsia iki šiol. Aistra maisto gaminimui, įsiplieskusi dar vaikystėje, profesionalūs kulinarijos kursai bei patirtis garsiuose ir net „Michelin“ žvaigždėmis įvertintuose užsienio restoranuose šią moterį pastūmėjo grįžti į Lietuvą su savo verslo idėja.

Kaip sako pati įkūrėja, „IETI“ koncepcija – tai evoliucija, suteikianti impulsą nuolatiniams pokyčiams bei nepaliaujamam augimui. Nors moderni lietuviška virtuvė – pagrindinė idėjos ašis, praeities atspindžiai čia vis dėlto išlieka, o valgiaraštis kuriamas savaip interpretuojant ilgaamžes baltiškas tradicijas, mūsišką gamtą ir jos teikiamas gėrybes. Meniu galima rasti daug dar neragautų skonių, netikėtų derinių ir net nepažintų ingredientų.

Pasiūla čia nuolatos kinta, o kuriant patiekalus stengiamasi naudoti konkrečiu sezonu geriausius produktus. Tokia dinamika suteikia galimybę puikiai pažįstamiems ingredientams, tokiems kaip, jautiena, antiena, bulvės ar šokoladas, atsiskleisti naujomis spalvomis. Meniu svečiai visada ras mėsos, žuvies ir vegetariškų patiekalų, desertų. Be to, šio terasų sezono valgiaraštis pasipildė šauniais užkandžiais, idealiai tinkančiais dalintis draugų kompanijoje, bei vasariškais gėrimais.

MOMO GRILL
Liepų g. 20, Klaipėda

Klaipėda – ne tik didžiausias šalies uostas ar kerintys vartai į Lietuvos pajūrį, bet ir kokybiško maisto meka. It švyturys kelią klaidžiojantiems Liepų gatve visada parodys restoranas „MOMO grill“, savo svečius nokautuojantis ant grotelių keptais patiekalais. Lėkštėje čia viskas aišku, paprasta, skoniai suprantami kiekvienam, o kokybė – kalba už save. Kitaip ir būti negali, kai vietos įkūrėjas – pats virtuvės šefas. Už idėją, jos įgyvendinamą bei nepakartojamą kulinarinę patirtį čia reikia dėkoti Vytautui Samavičiui, profesionaliam maisto kūrėjui, patirtį kaupusiam aukštos klasės užsienio restoranuose.

„MOMO grill“ Klaipėdoje – antrasis šio šefo kūrinys. Startavo jis su uostamiesčio gurmanų taip mylėtu „La Cle“, o kartu – tapo ir bene pirmuoju šefu šalyje, atsidariusiu savo restoraną. Pastarojo durys šiandieną užvertos, tačiau kokybę lėkštėje vertinantys klientai ir toliau seka paskui šedevrus lėkštėje kuriantį Vytautą, kuriam Klaipėdoje talkina šefas Valdas Anusevičius.

„MOMO grill“ meniu nėra platus, tačiau akivaizdu, kad kokybei knygų nereikia. Vienas už kitą skaniau skambančiuose įrašuose dominuoja grilio patiekalai, kurių išskirtiniausi – kokybiškos mėsos steikai. Suprantantiems bus itin aktualu sužinoti, kad kepsniai čia kepami „Josper“ grilyje, kūrenamame medžio anglies briketais. Restorano valgiaraštis nėra statiškas: kulinariniai šedevrai nuolatos keičiasi, o viskas priklauso nuo to, ką geriausio konkrečiu metu gali pasiūlyti tiekėjai.

Jeigu jūsų vizijos šiandieną ne apie mėsą, rekomenduojame užsukti į to paties šefo vadovaujamus „MONUS“, įsikūrusius visai greta, toje pačioje Liepų gatvėje. O jei kam uostamiestis apskritai per toli, verta prisiminti, kad neseniai Vytautas atvėrė duris ir į dar vienus savo namus – „MOMO grill“ Kaune.

MONAI
Liepų g. 4, Klaipėda

Buvo „La Cle“, duris atvėrė „MOMO grill“ ir, galiausiai, gimė „Monai“. Už visus šiuos restoranus bei malonę gomuriui juose reikia dėkoti tam pačiam virtuvės šefui Vytautui Samavičiui. Vaikystę praleidęs Juodkrantėje, o vėliau apsigyvenęs Klaipėdoje, jis negalėjo įsivaizduoti, kad nuosavo verslo svajonės pildytųsi kuriame kitame, nuo jūros atitolusiame Lietuvos mieste. Akivaizdu, kad geresnio sprendimo ir būti negalėjo.

„Monuose“ svečius pasitinka klasikinė europietiška virtuvė, o lėkštėje netrunkama pastebėti elegancija, tekstūrų gausa, įvairesni deriniai. Valgiaraštis čia negausus, taip pat kaip ir „MOMO grill“, tačiau siūlomos kulinarinės kompozicijos nepaliks nei abejingų, nei alkanų. Be to, meniu akivaizdžiai išryškėja uostamiesčio dvasia, apetitą žadinanti išskirtiniais žuvies bei jūros gėrybių patiekalais. Restorane svečiai gali mėgautis tiek dienos pietumis, tiek pagrindinio valgiaraščio patiekalais, o sekmadieniais – vėlyvai papusryčiauti.

Duris atvėrę prieš trejus metus, „Monai“ greitai užkariavo klaipėdiečių bei miesto svečių širdis. Ir niekam nesvarbu, kad anksčiau šiose Liepų gatvės patalpose buvo prokuratūra su slaptaisiais kambarėliais. Šiandieną V.Samavičiaus dėka čia ne tik skanu, bet ir šviesu, gaivu, gera. Beje, restorano interjeras unikalus tuo, kad klientams suteikiama galimybė stebėti, kaip dirba profesionalai, kuriantys šedevrus jų lėkštėse: salę su staliukais nuo virtuvės skiria tik stiklinė pertvara.

GASPAR’S
Pylimo g. 23, Vilnius

Yra Vilniuje vietų, kurioms tiesiog lemta būti geriausiomis. Viena tokių – restoranas „Gaspar’s“, į kurį žmonės plūste plūsta nuo pat pirmos jo atsidarymo dienos. Vos tik čia įėjus, apgaubia malonus namų jaukumas, o atsivertus valgiaraštį – pasitinka šiuolaikinė Europos ir Indijos virtuvių sintezė, pagardinta išskirtiniais Goa regiono akcentais. Pasirinkimas čia nedidelis, tačiau užtikrintas: siūlomi jūros gėrybių, mėsos, vegetariški bei veganiški patiekalai.

Restorano įkūrėjas – iš Indijos kilęs šefas Gaspars Fernandes. Virtuvėje dirbti jis pradėjo būdamas 16-os ir jau tada puikiai žinojo, kad vieną dieną tikrai turės savo restoraną, kuriame gamins patiekalus vedinas tik savo asmeninės vizijos bei jausmų. Svajonei buvo lemta išsipildyti būtent Lietuvoje, šalyje, į kurią prestižinę „Le Cordon Bleu“ kulinarijos mokyklą Londone baigusį Gaspars atvedė meilė. Prieš trejus metus restoraną Vilniuje atsidaręs šefas tiki, kad visi jo sprendimai buvo priimti labai tinkamu laiku ir labai tinkamoje vietoje.

Vietos unikalumas – kultūrinis asorti lėkštėje, puikiai atspindintis paties šefo gyvenimą. Gaspars, kurio seneliai buvo portugalai, gimė Indijos valstijoje Goa, o būdamas vis dar vaikas su tėvais persikėlė gyventi į Angliją, kur mokėsi klasikinėje prancūzų mokykloje. Kai gyvenimo istorija tokia ryški ir spalvinga, monotonijos ar standartų „Gaspar’s“ valgiaraštyje įsivaizduoti tiesiog neįmanoma! Šiuolaikinės gaminimo technologijos, Goa regiono prieskoniai, aukštos kokybės produktai iš viso pasaulio ir unikalūs receptai – visa tai restorane sukuria prabangius skonius bei aromatus, kuriuos galiausiai išpildo asmeninis šefo interesas detalėms, perfekcionizmas, meilė klientams.

MOKSHA
Vasario 16-osios g. 6, Kaunas

„Moksha“ – nedidelis restoranas Kauno širdyje, Indijos ir pietryčių Azijos patiekalais svečius lepinantis jau septintus metus. Čia jauku kaip namuose, o kvepia visai taip pat kaip egzotiškoje Keraloje. „Mokshos“ įkūrėjas, šefas ir siela – į Lietuvą gyventi atvykęs indas Binish Kuruvilla, kuriam idėja atidaryti savo restoraną kilo iš noro su meile gaminti sveiką, kokybišką maistą bei juo dalintis.

Egzotiškame valgiaraštyje – žuvies patiekalai, veganiški šedevrai, naminiai ledai, tortai ir visa vainikuojanti kombučia. Kiekvienas čia apsilankęs sutiks, kad paragauti norisi tiesiog visko.

Restoranui „Moksha“ nesvetimi sveikos mitybos principai bei ekologija. Virtuvėje nerasite mikrobangų krosnelės, teflono keptuvių, plastiko pakuočių gausos, o ruošiant patiekalus bus naudojami tik nerafinuoti aliejai, pilnagrūdžiai spelta miltai, Himalajų druska ir nerafinuotas cukrus. Vietiniai ūkininkai – artimiausi restorano draugai: nors patiekalai čia išsiskiria egzotiškais skoniais, tačiau juos gaminant stengiamasi naudoti kuo daugiau lietuviškų ingredientų. Ši taisyklė negalioja tik prieskoniams, kurie atkeliauja tiesiai iš Indijos.

Staliukų restorane vos keturi, o maistas pradedamas gaminti tik priėmus jūsų užsakymą, tad palaukti savo patiekalo teks kiek ilgiau. Vis dėlto, rezultatu tikrai nenusivilsite, o nuo egzotinių skonių apsalusi ir sojų vaško žvakių sušildyta širdis čia sieks grįžti vėl ir vėl.

Tablein Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .