TABLE IN restoranų gidas

11 restoranų Vilniuje, kuriuos įkvėpė egzotiškos šalys už Atlanto

Skoniai, kuriuos dovanoja Amerikos, yra jaudinantys, šildantys, sotinantys. Egzotiški, bet, kartu, tokie artimi, tad jais mėgautis malonu kiekvienam. „Tablein” gidas rekomenduoja restoranus Vilniuje, sielas atidavusius tradicinėms tolimosios Meksikos, Brazilijos, Peru ir net Karibų jūros regiono virtuvėms.


SOFA DE PANCHO
Visų Šventųjų g. 5, Vilnius

Didis sutapimas, nes būtent Visų Šventųjų gatvėje vilniečių bei miesto svečių laukia tikriausias gurmanų rojus: buvusio karmelitų vienuolyno pastate šiandieną veikia įvertinimus šluojantis meksikietiško maisto restoranas „Sofa de Pancho“. Įprastą sostinės idilę aukštyn kojom dar 2012-aisiais apvertęs ir nepakartojamą egzotišką virtuvę pristatęs, jis kaipmat tapo geidžiamiausias. Šios liaupsės – ne iš piršto laužtos: „Sofa de Pancho“ jau ne vienerius metus pelnytai vadinamas vienu geriausių restoranų visoje Lietuvoje. Svečiai čia vertina viską, tiek skanų, gerą ir kokybišką maistą, tiek jaukią, namus primenančią aplinką. Norinčių pasimėgauti gyvenimu ant „tinginio sofos“ daug, todėl be išankstinės rezervacijos staliuko restorane gauti nepavyks.

Valgiaraštis:

  • „Sofa de Pancho“ – tai šeimos restoranas, kurį drauge su vyru Rimvydu įkūrė ne vienerius metus Meksikoje gyvenusi Diana. Tad, nenuostabu, kad valgiaraštis čia išjaustas bei įkvėptas pačios šeimininkės egzotinėje šalyje ragautų skonių.
  • Virtuvėje tradicijas bei autentiškus receptus siekiama derinti su šiuolaikiniais Meksikos virtuvės vėjais.
  • Tacos – vizitinė „Sofa de Pancho“ kortelė. Čia šiltosios kukurūzų tortilijos tiekiamos su kiauliena, jautiena arba krevetėmis bei gardinamos įvairiais padažais, prieskoniais ir kitais meksikietiškais ingredientais, tebūnie tai guacamole, keptos pupelės ar salsa.
  • Karštųjų patiekalų valgiaraštyje vos keturi, tačiau užtikrinti ir svečių jau šimtus kartų įvertinti: ėriuko kulnas birria, suvožtinis su ilgai kepta kiauliena, midijos bei krevetės.
  • Žmonės kalba, kad čia ruošiamas chile vegetal – skaniausias vegetariškas daržovių troškinys mieste.
  • Virtuvės šefai kiekvieną dieną čia paruošia ir vis kitą, dar neragautą patiekalą.

Atmosfera:

  • Restorano aplinka neįpareigojanti, todėl idealiai tinka pasibuvimui su mažesne ar didesne draugų kompanija. Abejingų šiai vietai nėra: pakanka vos vieno pasisvečiavimo, ir kiekvieną į „Sofa de Pancho“ traukte trauks grįžti ir vėl.
  • Čia unikalus ne tik maistas, bet ir aplinka, kurią išryškina autentiškos dekoro detalės, atkeliavusios tiesiai iš Meksikos.

„Pachamama Dinner Club“ – tai ne tik perujietiškos virtuvės restoranas, bet ir naujas patirtis dovanojanti filosofija. Andų mitologijos deivės vardą gavusi vieta kviečia į mistišką pasaulį, kuriame susipina skonio dieviškumas, aromato sodrumas, interjero ryškumas, aptarnavimo subtilumas.

Istorija byloja, kad visko pradžioje susikūrė saulė, mėnuo ir žemė, kurios vaisiais rūpinosi deivė Pachamama. Jos valioje sukosi saulė, kilo mėnuo, skriaudė bei lepino stichijos… Visi žinojo – nevalia pykdyti deivės blogais skoniais ir nepagarba maistui bei žemei. Miesto centro kampelyje atsivėrė ola, jos šonus nudažė Peru spalvos, o užnugary pražydo medžiai. Pajutusi žmones vis labiau tikint laiko apgaulėmis, deivė sugrįžo priminti, kas yra tikra…

Unikaliausia tai, kad „Pachamama Dinner Club“ šeimininkė Tatjana niekada neplanavo turėti savo restorano. Vis dėlto, dėkingai sukritusios aplinkybės dovanojo ne tik sėkmingą verslą, bet ir nepamirštamą patirti Vilniaus ir net visos Lietuvos gurmanams.

Valgiaraštis:

  • Restorano meniu – dieviškiausi Peru virtuvės delikatesai, kuriems žemišką pavidalą čia suteikia profesionalūs šefai iš Švedijos.
  • Nors šalis egzotiška, jos kulinarinės tradicijos dėl naudojamų ingredientų nėra pernelyg tolimos: nuoširdžiausia duoklė čia atiduodama žuvies, jūros gėrybių patiekalams bei itin kokybiškos mėsos šedevrams, išsiskiriantiems sodriais, ryškiais, charakteringais skoniais.
  • Puiki pradžia – su šviežutėle austre! Meniu taip pat gausus ir užkandžių pasidalinimui pasirinkimas: nuo legendinės guacamole, aštrių edamame pupelių, bolivinių balandų salotų, iki šonkauliukų ar jūros gėrybių delikatesų.
  • Būtina paragauti ikoniškųjų chevices – rūgštimi marinuotų menkės, lašišos ar tuno delikatesų, gardintų laimu, kalendra, raudonaisiais svogūnais bei perujietiškais prieskoniais. Pageidaujant dar unikalesnio skonio, vertėtų užsisakyti žalios žuvies crudos: lašišos tiradito, tuno tartaro ar jautienos tataki.
  • Išskirtinio dėmesio verti – ir grilyje kepti ėrienos ar jūros gėrybių iešmeliai antichucos, įdaryti tacos bei perujietišku stiliumi pagaminti wok ryžiai chaufas.
  • Restorane didžiausias – žuvies bei jūros gėrybių patiekalų pasirinkimas, tačiau mėsos grumanai nusivylę tikrai neliks. Jiems siūlomi ypatingi šedevrai, ne tik ruošti perujietišku stiliumi, bet ir išsiskiriantys įspūdingomis geografinėmis lokacijomis: marmurinis antrekotas iš JAV, ėrienos išpjova iš Naujosios Zelandijos bei jautienos išpjova iš Urugvajaus.
  • Norint paragauti kuo įvairesnių perujietiškų delikatesų, siūloma rinktis degustacinę vakarienę.
  • Restoranas svečius kviečia ir verslo pietums, kuriems kasdien paruošiami vis kiti gurmaniški valgiai bei švediškas gardžių salotų stalas.

Atmosfera:

  • Lotynų Amerikos dvasią restorane dovanoja ne tik maistas, bet ir aplinka. „Pachamama Dinner Club“ interjeras – vienas išskirtiniausių mieste. Apgalvota čia kiekviena detalė, nuo originalių šiuolaikinio dekoro sprendimų, persipinančių su deivės padiktuotais natūralios gamtos motyvais, iki prietemos ir ryškiaspalvės šviesos žaismo.
  • Šiltuoju metų laiku svečiai kviečiami į erdvę terasą, kurioje sėdint perujietiškas deivės vaišes sergėja virš galvų besistiebiantis Šv. Jurgio bažnyčios bokštas.
  • Savaitgalio vakarais „Pachamama Dinner Club“ nusivelka restorano rūbą ir pakviečia svečius į vakarėlius, kuriuose skamba gyva muzika ar DJ-ų ritmai.
GUACAMOLE
Saltoniškių g. 9, Vilnius

„Guacamole“ – meksikietiško grilio namai Vilniuje. Prieš dvejus metu duris atvėręs restoranas jau spėjo suburti platų savo nuolatinių svečių ratą, kurie nori visko viename: pavalgyti egzotiškai, skaniai ir sočiai.

Nors Meksikos virtuvė pasaulyje labai mėgiama ir vertinama, dar visai neseniai ją pristatančių maitinimo įstaigų Lietuvoje trūko. Nišą atradę „Guacamole“ įkūrėjai džiaugiasi, kad situacija keičiasi, o prie šių pokyčių – prisidėjo ir jie patys.

Valgiaraštis:

  • Valgiaraštyje dominuoja populiarūs meksikietiški patiekalai tokie, kaip visų žinomi bei mėgiami buritai, enčilados, takos, kesadilijos, fadžitos ar načios.
  • Daugelis į šią vietą traukia būtent dėl įvairių ant grotelių keptų patiekalų, išsiskiriančių egzotiškais, dar neragautais poskoniais.
  • Nors restoranas yra įsikūręs viename iš sostinės prekybos centrų, tai šefams nė kiek netrukdo pastarųjų patiekalų čia ruošti ant autentiško anglimi kūrenamo grilio.
  • Meksikos virtuvė vertinama dėl patiekalų paprastumo bei sotumo. Jai nesvetimi – ir labai aštrūs ingredientai, tačiau „Guacamole“ šefai pasirūpino, kad meniu asortimentas būtų tinkamas visai šeimai: svečiai gali rinktis tiek iš švelnių, tiek iš itin pikantišką skonį turinčių patiekalų.

Atmosfera:

  • Restorane svečiams dovanojamos atostogos: patiekalai džiugina gomurį, o interjeras – sukuria egzotišką, atpalaiduojančią aplinką.
RHUM ROOM
Vilniaus g. 39, Vilnius

„Rhum Room“ – tai Karibų virtuvės oazė, įsikūrusi pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje. Vietos šeimininkai labai tiki tvarumu, tad net ir pasirinkę itin egzotišką, mūsuose vis dar naują, neatrastą, nepažintą kulinarinę kryptį, didžiausią dėmesį kreipia vietiniams produktams. Ir vis dėlto, iš Karibų atkeliaujantys prieskoniai, derinami su šefų kūrybingumu, kiekvienam leis atversti naują ryškų puslapį asmeninėje gurmaniškų skonių knygoje. Beje, tai ne tik restoranas, bet ir gėrimų butikas. Kaip jau byloja pats pavadinimas, didžiausias dėmesys čia skiriamas ikoniškiausiam Karibų regiono gėrimui. Pastarojo čia daugiau nei 100 rūšių, kurios kelią į Vilnių atrado iš daugiau nei dviejų dešimčių pasaulio šalių.

Valgiaraštis:

  • Meniu, kurį kūrė garsusis šefas Jure Glumac, atsiskleidžia įvairūs Karibų jūros regiono skoniai. Nors čia pastebima ir kitų kraštų kulinarinė įtaka, o naudojami – daugiausiai vietiniai ingredientai, tačiau kiekvieną patiekalą čia vienaip ar kitaip gaubia egzotiška charizma.
  • Pagal jamaikietišką receptūrą gaminti jerk šonkauliukai, klasikiniai cubano sumuštiniai, vištienos vėrinukai, gardinti prieskoniais, atkeliavusiais tiesiai iš Jamaikos, ar karštuosius patiekalus papildantys Barbadoso ryžiai – tai tik keli iš visų meniu siūlomų ir skonio receptorius pradžiuginsiančių pasirinkimų.
  • Egzotiški skoniai čia lepina ir vegetarus. Kodėl neparagavus kinrožių burokėlių, keptų saldžiųjų bulvyčių, kurias senais laikais Karibuose valgė pusryčiams, ar tropikais alsuojančios kvapniojo moliūgo sriubos?
  • Svečiams siūlomas ne tik à la carte, bet ir nuolatos besikeičiantis dienos pietų meniu.
  • Visi sirupai, naudojami gaminant kokteilius, verdami „Rhum Room“ virtuvėje.

Atmosfera:

  • Savaitgalio vakarais „Rhum Room“ – viena užimčiausių vietų mieste. Čia netyla šurmulys, kalbos ir juokas: svečiai tiesiog mėgaujasi gyvenimu – visai kaip Karibuose!
  • Komunikacija tarp klientų ir padavėjų bei barmenų – nepakartojama: kiekvienas gėrimas ar patiekalas, įtrauktas į „Rhum Room“ meniu, bus palydėtas istorijomis. Užsisakėte kokteilį? Galbūt sužinosite, jog jis buvo Hemingvėjaus mėgstamiausias, o JAV įvedus sausąjį įstatymą, legendinis rašytojas pasimėgauti juo vykdavo būtent į Kubą…
WINGIS
Pylimo g. 58, Vilnius

„Wingis“ – tai mažoji Jamaika judriame mieste. Šiame bistro pavalgyti galima ne tik egzotiškai, bet ir skaniai bei greitai. Visą vietos koncepciją čia atskleidžia vienas vienintelis patiekalas – jamaikietiškas jerk viščiukas. Turbūt nėra vietos visoje šalyje, kur maistą išsirinkti būtų paprasčiau! Pirmasis „Wingis“ duris atvėrė būtent Halės turguje, tačiau svečių šiandieną jis laukia ir gastronomijos namuose „Panorama gourmet”.

Valgiaraštis:

  • Meniu – paprastas ir aiškus: viščiukas arba jo pusė. Pageidaujant, kiekvieną pasirinkimą palydės kepti bulvių ketvirčiai, šviežios salotos bei aštrioji chipotle salsa.
  • „Wingio“ virtuvėje naudojami tik tradiciniai Jamaikos prieskoniai.
  • Viščiukų marinavimo procesas – tai ypatingas ritualas, kurio subtilybių vietos šeimininkai išmoko pačioje Jamaikoje.
  • Viščiukui paliepus, svečiui panorėjus, bistro barmenai čia pat sumaišys ir stipresnį kokteilį.

Atmosfera:

  • Bistro „Wingis“ įsikūręs Halės turguje, tad erdvę po vienu stogu draugiškai dalinasi tiek su kitais maisto taškais, tiek su krašto gamtos gėrybių prekeiviais. Čia nėra paserviruotų stalų, staltiesių, pompastikos, veikiau, pasitinka šiuolaikiškai įrengta aplinka ir tikra, laisva atmosfera. Pakanka prisėsti už baro, pateikti užsisakymą ir mėgautis tuo, ką pasauliui dovanojo Jamaika.
NO FORKS
Vokiečių g. 9, Vilnius

„No Forks“ – tai greito maisto restoranas, duoklę atiduodantis išskirtinai tik Meksikos virtuvei ir ikoniškiausiems jos patiekalams. Vis dėlto, ši vieta ryški ne tik meksikietiškais valgiais, bet ir savo filosofija. Skirdami ypatingą dėmesį naudojamų produktų kokybei bei sveikos mitybos principams, vietos šeimininkai siekia iš esmės pakeisti Vilniaus greito maisto pasaulį: juk tai, kas greita, nebūtinai turi būti bloga.

Valgiaraštis:

  • „No Forks“ meniu – ryškiausi Meksikos virtuvės šedevrai: burritos suktinukai, sūriu užkeptos tortilijos quesadillas, kukurūziniai tacos paplotėliai, traškieji nachos, vištienos sriuba fajita bei meksikietiškais ingredientais gardintos salotos.
  • Šefo siūlomų burritos – legendinių kukurūzinių tortilijų suktinukų su ryžiais ir pupelėmis – pasirinkimas čia gausus, tačiau pageidaujant, kiekvienas svečias čia gali susikurti savąją ingredientų kombinaciją.
  • Nors meksikietiška virtuvė garsi savo mėsos patiekalais, savąjį rojų čia atras ir vegetarai.
  • Anot šeimininkų, virtuvėje nenaudojami šaldyti ar vakuumuoti produktai, šviežios daržovės čia atkeliauja šešis kartus per savaitę, guacamole gaminama tik iš prinokusių avokadų, o vakarykštei mėsai – visada sakoma griežtas „ne“.

Atmosfera:

  • „No Forks“ – vieta, skirta greitai ir skaniai pavalgyti. O kad mėgautis maistu būtų dar maloniau, svečių čia laukia jauki aplinka, užpildyta visais meksikietiškos virtuvės aromatais.
MEKSIKA
Algirdo g. 2, Vilnius

Šeimos restoranas „Meksika“ – pirmasis ir ilgiausiai veikiantis meksikietiškos virtuvės restoranas Vilniuje. Duris atvėręs dar 2006-aisiais, jis džiugiai pasitinka visus: tiek egzotiškų skonių išsiilgusius svečius, tiek jau nuolatiniais tapusius klientus. Kaip sako patys šeimininkai, šiandieną šis restoranas – jau subrendęs ir ištobulinęs savo patiekalų receptus.

Valgiaraštis:

  • Meniu platus, svečiams suteikiantis galimybę paragauti įvairiausių Meksikos virtuvės patiekalų. Čia šefai paruoš tiek amžinąja klasika vadinamą guacamole, tiek tradicinius tortilijų laivelius tacos, tortilijų suktinukus enchiladas ar įvairius chilaquiles troškinius.
  • Restorane galima pasimėgauti ir Meksikos bei Amerikos virtuvių įkvėptais tex-mex valgiais, tebūnie tai burritos ar fajitas. O pagedaujant, per vakarėlį ar susitikimą, chilli con carne čia paruoš visiems susirinkusiems svečiams stebint.
  • Yra atskiri meniu vegetarams bei vaikams.
  • Dienos pietums siūlomas kasdien besikeičiantis valgiaraštis, kurio vienas patiekalas visada bus įkvėptas meksikietiškos, o kitas – dažniausiai tradicinės lietuviškos virtuvės.
  • Restorane organizuojamos tradicinių gėrimų degustacijos.

Atmosfera:

  • Meksikietišką dvasią čia kuria įvairiaspalviai tradicinio dekoro elementai, sombrerais nukabintos sienos bei pončais dengti stalai.
  • Vieta tinkama tiek šeimyniniams pietums, tiek ilgiems vakarams su draugais, kuriuos spalvins ne tik egzotiški valgiai, bet ir Lotynų Amerikos ritmai.
  • Antrasis restorano aukštas puikiai pritaikytas asmeninėms šventėms, kada norisi būti restorane, tačiau pageidaujama ir didesnio privatumo.

Tilto gatvėje, visai greta Katedros aikštės, veikia kiek užsislapstinęs, bet turbūt kiekvienam Vilniuje pažįstamas restoranas „Margarita’s Casa Mexicana“. Jau pats pavadinimas simbolizuoja, kad svečius čia pasitinka tiek meksikietiška virtuvė, tiek ikoniškosios Margaritos.

Valgiaraštis:

  • Užkandžiams restorane siūlomi įvairiais ingredientais gardinti kukurūzų traškučiai nachos, šviežia guacamole, gruzdintų tortilijų suktinukai chimichanga bei quesadillas.
  • Norint pavalgyti sočiau, verta paragauti minkštųjų arba traškiųjų tacos, burritos, enchiladas, fajitas ar rancheros.
  • Smaližius pradžiugins netikėtas enchiladas desertas su obuoliais.
  • Kiekvieną dieną svečių laukia nuolatos besikeičiantys pasiūlymai pietums.

Atmosfera:

  • Restoranas „Margarita’s Casa Mexicana“ nėra didelis, tačiau jaukus, o nuotaiką čia kelia ne tik maistas, bet ir temperamentinga meksikietiška muzika.
  • Didžiausias džiaugsmas šiltuoju metų laiku – staliukai lauke, prie kurių sėdint atsiveria įspūdingas vaizdas į senąją Katedrą.
GRILL BRAZIL
Saltoniškių g. 9, Vilnius

„Grill Brazil“ – tai pirmasis braziliškas kepsnių restoranas ne tik Vilniuje, bet ir visose Baltijos šalyse. Šioje vietoje duoklė atiduodama pagal autentiškus receptus pagamintiems mėsos patiekalams bei tradiciniam jų tiekimo būdui churrascaria de rodizio. Tiek maistą, tiek autentišką patirtį restorane įvertins kiekvienas, tik viena aišku, sočiam – čia ne vieta.

Valgiaraštis:

  • Tai – mėsos patiekalų rojus: įkvėpti braziliškos virtuvės, „Grill Brazil“ virėjai svečiams pasiūlys sultingų ant iešmo keptos paukštienos, kiaulienos ar jautienos kepsnių.
  • Maistas čia tiekiamas tradiciniu churrascaria de rodizio būdu, kada prie stalų sėdintiems svečiams kas kelias minutes vis prinešami ir paragauti siūlomi dideli mėsos kepsniai ant iešmo, kurių atpjaunama tiesiai į valgančiojo lėkštę.
  • Svečius vilioja ne tik sotūs mėsos patiekalai, bet ir kiek lengvesnis salotų bei užkandžių, kurių variacijų – net kelios dešimtys, bufetas.
  • Pasirinkus meniu bei sumokėjus fiksuotą sumą, valgyti galima tiek, kiek širdis geidžia.

Atmosfera:

  • Restoranas didelis, o jo erdvė – subtiliai dekoruota braziliškais akcentais.
  • Vietų čia daug, todėl atvykus su didele kompanija neteks sutikti galvos, kaip visiems drauge susėsti. Vis dėlto, stalą rekomenduojama rezervuoti iš anksto.
  • „Grill Brazil“ įsikūręs prekybos centre, tad puikiai tiks tiek norint atsikvėpti apsipirkinėjant, tiek patogiai pasistatyti automobilį čia atvažiavus specialiai.
BLUSYNĖ
Savičiaus g. 5, Vilnius

„Blusynė“ – paslaptingas restoranas su neįprastu pavadinimu. Internete apie šią vietą informacijos nedaug, socialiniai tinklai tykūs, tačiau šurmulys čia netyla jau šešerius metus. Turbūt nėra maistui prisiekusio vilniečio ar sostinės svečio, kuris apie „Blusynę“ girdėjęs nebūtų. Svečiai užtikrintai traukia į Savičiaus gatvę, drąsiai daro duris, virš kurių kabo kukli iškaba, ir neria į gerai pažįstamą bohemišką aplinką su čia jau, rodos, visu išragautu, bet niekada nepabostančiu meniu.

Valgiaraštis:

  • Nors restorano valgiaraštyje galima rasti įvairių šalių patiekalų, tačiau dominuoja Meksikos virtuvės valgiai: nepakartojamas tacos, quesadillos ar nachos kvapas pasitinka vos tik įėjus. Duoklę būtent meksikietiškoms kulinarijos tradicijoms restorano šeimininkai Inga ir Edmundas Končiai atidavė vedini ypatingai didelių asmeninių simpatijų šiam kraštui.

Atmosfera:

  • „Blusynės“ erdvė nėra didelė, tačiau dažniausiais baro svečiai išlieka draugų kompanijos: kulinarinės linksmybės verda tiek restorano viduje, tiek jaukioje įstiklintoje lauko terasoje. Dėl šios priežasties ir meniu išsiskiria užkandžių, kuriais malonu dalintis, gausa.