TABLE IN restoranų gidas

9 restoranai Kaune, kuriuose kepama tikra itališka pica

Pica – vienas populiariausių ir labiausiai aptarinėjamų itališkos virtuvės šedevrų pasaulyje. Egzistuoja daug šio patiekalo versijų, tačiau iškepti tikrą neapolietišką pavyksta ne visiems. Vis dėlto, Lietuvoje yra restoranų, puikiai įminusių pizzaiolo napoletano paslaptis.



Šį kartą TABLE IN gidas rekomenduoja, kur paragauti tikros itališkos picos Kaune.

 

 

Trattoria „Piccola Italia“, vos tik atsidariusi, jau tapo tikrosios itališkos virtuvės sinonimu ne tik kauniečiams, bet ir svečiams iš visos Lietuvos. Svarbiausia, kad ši aliuzija išlieka, nepaisant to, kad vieta duris pirmąkart atvėrė dar 2011-aisiais. „Piccola Italia“ – tai šeimos, dievinančios Italiją bei jos kulinarinį paveldą, restoranas. Tad nenuostabu, kad viskas nuolatos apgalvojama iki mažiausių detalių, o il cibo buono tradicijos, tobulumas paprastume, ingredientų kokybiškumas bei aplinkos jaukumas čia vertinami stipriau, negu galima įsivaizduoti. Tokia, matyt, ir toji dažnai sumistifikuojama sėkmės paslaptis – tikėti tuo, ką darai, ir atiduoti tam visą savo širdį.

Picos:

  • Krosnyje kepamos „Piccola Italia“ picos – tokios, kaip Neapolyje: plonas padas subtiliai apdegusiais krašteliais bei sultingas ingredientų derinys ant viršaus.
  • Pizzaiolo čia tikrai žino, kad geriausios picos istorija prasideda nuo jos pagrindo. Puikiai tinka patarlė: kaip pasiklosi, taip išmiegosi! Pagrindui gaminti čia naudojami tik aukščiausios rūšies picoms skirti itališkieji miltai, o užmaišyta tešla brandinama ne mažiau 12 valandų.
  • Didžioji dauguma ingredientų – itališki: į restorano virtuvę šviežia Mozzarella di Bufala bei Vezuvijaus papėdėje sunokę San Marzano pomidoriukai atkeliauja iš Kampanijos, aštrioji ‘nduja dešra iš Kalabrijos, Speck kumpis iš Pietų Tirolio, o Romanijos vandens šunų sumedžioti trumai – iš Umbrijos.
  • Valgiaraštyje – daugiau nei dvi dešimtys picų su skirtingais ingredientų deriniais.
  • Picą čia išsirinks ir įvairių mitybos įpročių turintys svečiai. Beje, Tartufata, gardinta gruzdintais pievagrybiais, pecorino sūriu ir trumų aliejumi, – vegetarų mėgstamiausia.

Valgiaraštis:

  • Itališkų patiekalų meniu čia platus, o pasirinkimai varijuoja nuo klasikinių užkandžių, sriubų, salotų, iki sočių makaronų ar mėsos bei delikačių žuvies ar jūros gėrybių patiekalų.
  • Vieni į „Piccola Italia“ grįžta dėl picų, kiti – dėl tirštos itališko Taleggio sūrio sriubos, midijų sidro padaže, klasikinės lasagna bolognese ar jautienos steiko Rossini.
  • Išskirtinis dėmesys – tradiciniams itališkiems desertams: nuo ikoniškojo tiramisu, ruošto pagal tradicinę receptūrą, iki šiuolaikinės levandų panna cotta interpretacijos.

Atmosfera:

  • Ne tik maistas, bet ir jaukus interjeras čia primena, kad iš tikrųjų la vita è bella: svečius pasitinka stalai, dekoruoti ikoniškosiomis languotomis staltiesėmis, terracotta plytelėmis nuklotos grindys bei šiltu geltoniu nuglostytos sienos, kurias puošia idiliškus Toskanos vaizdus atkartojančios freskos.
  • Kiekvienas, nors kartą buvęs Italijoje ir užklydęs į tikrą itališką trattoria sutiks, kad šurmuliuojanti restorano „Piccola Italia“ atmosfera – visai kaip dolce vita šalyje.
PIATTO PIZZA & GRILL
Neries krant. 18, Kaunas

„Piatto Pizza & Grill“ – tai trijų draugų, kurių vienas pats ir šeimininkauja virtuvėje, įkurti picos bei grilio namai. Stovi jie Vilijampolėje, rodos, atokiau centro, tačiau klientų čia niekada netrūksta. Ironiška, nes patys įkūrėjai šios vietos itališku restoranu tikrai nevadina, tačiau būtent jiems pavyksta iškepti vienas skaniausių ir labiausiai neapolietiškas primenančių picų visame Kaune.

Geru maistu bei neįpareigojančia, stilinga aplinka išsiskiriantis „Piatto Pizza & Grill“ duris atvėrė prieš dvejus metus. Užsitikrinęs platų nuolatinių klientų ratą, šis restoranas drąsiai sulaužė stereotipą, jog verslui sėkmingiausia – tik miesto centre esanti lokacija.

Picos:

  • Restorane „Piatto Pizza & Grill“ pica kepama rankų darbo malkinėje krosnyje, išlaikančioje pastovią 400ºC temperatūrą.
  • Pica kepa vos 90 sekundžių: toks trumpas kepimo laikas neleidžia termiškai veikiant produktus susidaryti toksinams.
  • Svečių mėgstamiausios – firminė Piatto, Capricciosa, Margarita bei bianco tipo picos be pomidorų padažo.
  • Picoms bei kitiems patiekalams gaminti naudojami pomidorai, kumpis, sūriai, alyvuogės, alyvuogių aliejus bei miltai į „Piatto Pizza & Grill“ virtuvę atkeliauja tiesiai iš Italijos.

Valgiaraštis:

  • Tai – ne tik picų, bet ir grilio namai, tad valgiaraštyje gausu ant grotelių keptų vištienos bei kiaulienos patiekalų. Kartu, čia siūloma paragauti šonkaulių, burgerių ar viščiuko pusės.
  • Svečiams taip pat siūlomas platus salotų, sriubų, užkandžių bei desertų pasirinkimas.
  • Meniu draugiškas vegetarams ir vaikams.

Malonus pomidorų rūgštumas, burnoje tirpstančios mozzarella subtilumas ir vos juntamas švelniai krosnyje apskrudusio pagrindo kartumas – dieviškoji trilogija, amžinoji sintezė, kurią Neapolyje dovanos turbūt kiekvienas vietinis pizzaiolo napoletano. Vis dėlto, norint pasimėgauti šiuo skoniu, nebūtina planuotis kelionės į Italiją: išties pakaks nuvažiuoti ir į Šilainius. „Keturi šimtai laipsnių“ – tai picerija, kurioje kepamos picos įvertintos kaip vienos skaniausių ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje. Įsikūrusi ji buvusios aludės pastate, kuris stūkso pačiame miesto pakraštyje. Ši vieta ne tik dovanoja išties autentišką skonį, bet ir griauna stereotipą, kad tik miesto centre įsikūrusioms vietoms lemta klestėti.

Picos:

  • Kaip išduoda ir pats picerijos pavadinimas, picos čia kepamos pagal klasikinę formulę – apie 90 sekundžių 400ºC ar didesnėje temperatūroje ąžuolo malkomis kūrenamoje krosnyje.
  • Paruošta picos tešla, kuriai naudojami tik itališki 00 tipo miltai, čia kildinama kantriai ir ilgai: procesas kartais trunka net 72 valandas.
  • Čia galima pasirinkti ne tik įvairius, picos skoniui spalvų suteikiančius ingredientus, bet ir bazinį komponentą sūrį – švelnų karvės pieno fior di latte arba Kampanijos regione tradicinę mozzarella di buffala.
  • Visos picos – maždaug 30 cm skersmens.

Turintiems išskirtinių mitybos įpročių:

  • Vegetariškų picų – ne viena, ne dvi ir ne trys.
  • Pageidaujant, visas picas čia iškeps su veganišku sūriu.

Valgiaraštis:

  • „Keturi šimtai laipsnių“ meniu platus, o pasiūlymuose jaučiama maloni itališka nata. Patiekalai varijuoja nuo lengvų itališkų užkandžių, sriubų, salotų, iki sočių antrųjų patiekalų bei pietus ar vakarienę vainikuojančių vietinės gamybos desertų.
  • Paragauti verta ne tik picų, bet ir keraminėje kepsninėje ant žarijų kepamų grilio patiekalų. Sau tinkamiausią ras tiek jautienos, kiaulienos, vištienos, žuvies ar jūros gėrybių gerbėjai, tiek vegetarai.

 

Unikalu, kai dar durų atverti nespėjusios vietos jau tituluojamos geriausiomis mieste. Būtent tokį epitetą spėjo įgyti naujasis tikros itališkos picos klubas Kaune „Giovanni pizza club“.

Katės maiše nerekomenduojame – „Tablein“ gidas ypatingos degustacijos metu jau turėjo galimybę paragauti pirmųjų vietos pizzaiolo iškeptų picų. Netekome žado, įvertinome, todėl negalėjome nepasidalinti.

Picos:

  • Vietos šeimininkai – atsidavę picų entuziastai: apkeliavę ikoniškuosius Italijos miestus ir miestelius, išragavę šimtus picų bei atradę tobuliausias, jie įdėjo visas pastangas, kad sužinotų didžiausias išskirtinio skonio paslaptis. Tikrasis italų kepėjas subtilybes saugo po devyniais užraktais, tačiau atkakliausiems, panašu, pavyko sužinoti net jas.
  • Picos padas „Giovanni pizza club“ gaminamas iš ko gero geriausių itališkų miltų Caputo, o užmaišyta tešla – kantriai brandinama daugiau nei pusę paros.
  • Visi ingredientai, kuriais gardinamos picos, čia atkeliauja tiesiai iš Italijos.

Atmosfera:

  • Įsivaizduoti šios vietos tykios, ramios, be šurmulio – tiesiog neįmanoma. Viskas čia pritaikyta maloniems draugų susibūrimams: nuo tikros itališkos picos, iki neįpareigojančios atmosferos, šiuolaikiško interjero ar išskirtinio grojaraščio.
  • Saulėtą vasaros dieną norėsis leisti lauke? Labai tikėtina, kad „Giovanni pizza club“ taps mylimiausiu kauniečių tašku, kuriame užsakytos picos, dar karštutėlės, keliaus tiesiai į jaukius piknikus Santakos parko pievose.
  • Pageidaujate, kad tikrą itališką picą pizzaiolo iškeptų jūsų namuose, kieme ar įmonės vakarėlyje? Mobiliosios picų kepimo krosnys jau pakeliui į „Giovanni pizza club“, o iš ten – ir į visas klientų pageidaujamas vietas Lietuvoje!

Klubas:

  • Kaip jau byloja ir pats pavadinimas, tai – daugiau nei gero itališko maisto restoranas. „Giovanni pizza club“ kviečia kauniečius bei miesto svečius burtis į picų gurmanų klubą, kurio nariams – išskirtiniai privalumai. Dažnai kvietimai jungtis į tokias grupes vertinami atsargiai, bet ši vieta, panašu, tikrai turės ką pasiūlyti.
COSA NOSTRA
Palangos g. 9, Kaunas

„Cosa nostra“ – Kauno senamiestyje įsikūręs restoranas, alsuojantis tikru pietietišku temperamentu. Kaip jau sufleruoja pats pavadinimas, svečiai čia kviečiami į paslaptingąjį Sicilijos mafijos pasaulį, kurį kaipmat išryškina ne tik interjero dekoracijos bei paveikslai su kvapą sulaikyti priverčiančių personų atvaizdais, bet ir baugiai skanūs la cucina italiana šedevrai. Šiuolaikinė itališkos klasikos bei tradicinių skonių interpretacija į šį restoraną kviečia sugrįžti dar ne kartą.

Picos:

  • Plonas picų padas, traškūs krašteliai bei ingredientų gausa valgantiesiems primena, kuo itališka pica skiriasi nuo lietuviškos. Dar šlakelis tyro alyvuogių aliejaus – ir kaip mat pasijusite it būdami ne Kaune, o saulėtoje Sicilijoje.
  • Picoms gaminti čia naudojami tik aukščiausios kokybės itališki ingredientai, kuriuos virtuvės meistrai subtiliai suderina su šviežiausia lietuviška produkcija.
  • Visos be išimties picos „Cosa nostra“ restorane gardinamos ne tik klasikine mozzarella, bet ir švelniu ementalio sūriu.
  • Stebuklai slypi paprastume: nors picoms gardinti naudojamų ingredientų įvairovė nėra čia didelė, tačiau kūrybingos ir išskirtinės jų kombinacijos kaskart padovanoja unikalią patirtį gomuriui.

Valgiaraštis:

  • Be picų restorane siūlomi įvairūs itališkos virtuvės patiekalai – užkandžiai sriubos, salotos, karštieji patiekalai, makaronai bei desertai.
  • Kiekvieną dieną svečiams siūlomas atskiras verslo pietų meniu.
  • Restorano svečiams siūlomas išskirtinis itališkų gėrimų pasirinkimas, tradiciniai kokteiliai, o pageidaujantys – gali pasimėgauti ir kaljano dūmu.

„Casa della pasta Edizione California“ – kalifornikietiška atmosfera pagardinta itališko maisto oazė, įsikūrusi pačioje Kauno senamiesčio širdyje. Restorane svečiams siūloma rinktis tiek iš įprastinio tradicinių patiekalų valgiaraščio, tiek iš atskirų pusryčių bei pietų meniu, bet užvis labiausiai klientų čia mėgstamos tikros itališkos picos. Ir nenuostabu, nes vietos šeimininkas – į Lietuvą gyventi atvykęs italas Fabio Manconi.

Picos:

  • Picas tikroje itališkoje krosnyje čia kepa net du dešimtmečius pizzaiolo patirties turintis italas.
  • Picų, beje, gardinamų tik tiesiai iš Italijos atkeliaujančia mozzarella, tešla gaminama pagal neapolietišką receptūrą
  • Restorano šeimininkai rekomenduoja paragauti gruzdintų Calzone, o atvykus su kompanija – išbandyti metro ilgio picą.

Valgiaraštis:

  • Itališkų valgių gausa restorane nudžiugins kiekvieną: be picų čia taip pat galima pasimėgauti įvairiais žuvies ar mėsos patiekalais, kurių išskirtiniausias – net 350 gramų sveriantis jautienos antrekotas, risotto, salotomis, užkandžiais, desertais.
  • „Casa della pasta Edizione California“, kartu, ir makaronų namai, todėl klientams siūloma paragauti net 6 skirtingų rūšių makaronų su 22 skirtingais jų patiekimais, ingredientais, skoniais, padažais.
  • Restorano valgiaraštis papildytas rinktiniais bei visiems gerai žinomais amerikietiškais patiekalais, tokiais kaip Mac’n‘cheese, burgeriais, vištienos kepsneliais.
  • Patiekalams gaminti naudojami tikri itališki produktai, o nemaža dalis jų importuojami tiesiai iš Italijos.

Turintiems išskirtinių mitybos įpročių:

  • Picas bei makaronus čia paruoš tiek įprastinius, tiek be gliuteno ar iš viso grūdo miltų.
  • Platus vegetariškų bei veganiškų patiekalų pasirinkimas.
  • Atvykus su mažaisiais, jiems bus pasiūlytas atskiras vaikų meniu.

Atmosfera:

  • Restoranas išsiskiria ne tik valgiais, bet ir išskirtine aplinka. Nors vietos šeimininkas italas, o valgiaraštis gausiausias itališkų patiekalų, Kalifornijos dvelksmas čia akivaizdus: dėmesį traukia ryškios spalvotos sienos, neoniniai akcentai, palmę primenantis didžiulis šviestuvas, šviečiančios arkos ir grindys, puoštos Holivudo šlovės alėjos motyvais.
MICHELLE
Rotušės a. 3, Kaunas

„Michelle“ – restoranas, įsikūręs istoriniame pastate Rotušės aikštėje. Aplinka čia rafinuota, šiuolaikinis interjeras apgalvotas iki smulkiausių detalių, o ore tvyro pakili nuotaika, nerimsta šurmulys. Visai kaip kadais tuose pačiuose mūruose veikusiame legendiniame restorane “Gildija”. Dvasia bei nepakartojama miesto panorama pro langus išliko, tik virtuvėje romius lietuviškos klasikos aromatus pakeitė temperamentingi neapolietiškieji. Pagrindinis restorano “Michelle” akcentas – picos, kurių kepimo subtilybių bei tradicinės receptūros paslapčių vietos kepėjai mokėsi pačiame Neapolyje.

Picos:

  • Miltai, sūris mozzarella ir saldūs, Vezuvijaus papėdėje sunokę San Marzano pomidorai – pagrindiniai čia kepamų picų ingredientai, atkeliaujantys tiesiai iš Neapolio.
  • Čia kepamos picos padas plonas, traškus ir turi neaukštą kraštelį, kuris neleidžia išbėgti įdarui: padažų tikrai nereikės, nebent norėsis pasigardinti tyru alyvuogių aliejumi, kaip tai daro italai.
  • Restorano svečių mėgstamiausios – amžinoji klasika Margherita, gardinta šviežiais baziliko lapeliais, Pollo de Fughi su itališkais kelmučiais ir Barbecue Carne di Maiale su plėšyta BBQ kiauliena bei ant žarijų keptais svogūnais.

Valgiaraštis:

  • Meniu – ne tik picos, bet ir kiti itališki valgiai: užkandžiai, salotos, sriubos, makaronų patiekalai, desertai.
  • Vietos vizitine kortele, ko gero, galima vadinti ne tik picas, bet ir itališkus bulvių virtinukus gnocchi, kurie čia, pagardinti įvairiais ingredientais, užkepami krosnyje.
  • Nors tradiciškai ir ne itališkas, tačiau itin viliojantis valgiaraščio akcentas – blynelių tortai, kurie čia ruošiami tiek sūrūs, tiek saldūs. Pastaruosius, beje, labiausiai mėgsta mažieji restorano svečiai.
PIANO PIANO
Rotušės a. 4, Kaunas

„Piano Piano“ – tai jau beveik dešimtmetį diena iš dienos kauniečiams bei miesto svečiams duris vis džiugiai atveriantis itališkos virtuvės restoranas. Vos tik įžengus, čia pasitinka ką tik iškeptos picos kvapas ir gyvybe alsuojanti atmosfera.

Picos:

  • Itališkų picų pasirinkimas – valgiaraštyje plačiausias, o sau gardžiausią ras ne tik prisiekę mėsos ar žuvies gerbėjai, bet ir vegetarai.
  • Svečiams siūlomos tiek tradicinės picos ingredientų variacijos, tiek šiuolaikinės jų interpretacijos.
  • Kertiniai picų pagardai į restorano virtuvę atkeliauja iš Italijos, tebūnie tai kreminė mozzarella, saldžioji gorgonzola ar vytintas Parmos kumpis.
  • Ne tik skonis, bet ir nepakartojama daugelio picų puošmena – tik patys šviežiausi baziliko bei gražgarsčių lapeliai, it ką tik nuskinti iš dar drėgna ryto rasa kvėpuojančio daržo.

Valgiaraštis:

  • Meniu karaliauja itališkos virtuvės patiekalai: nuo minėtųjų picų, iki pastos, ant grotelių keptų mėsos bei žuvies patiekalų, užkandžių, salotų, desertų.
  • Tebūnie tai bruschetta, schiacciata, minestrone ar klasikinis tiramisu, kiekvienas kąsnis čia primins, kokia paprasta, bet, kartu, ypatinga yra Italijos virtuvė.
  • „Piano Piano“ – gyvūnams draugiška vieta, tad pavaišinti čia bus ir keturkojai.

Atmosfera:

  • Autentiškos raudonos plytos, nelygus sienų tinko sluoksnis, grindis dengiančios terakotos plytelės, sunkūs mediniai stalai, tamsios odos minkštasuoliai bei artistiškas bibliotekos dekoras kuria jaukumą, o netylanti kokybiška muzika ir neslopstantis svečių šurmulys kviečia švęsti šiandieną. Šiandieną, pagardintą tradiciniu Italijos maistu bei gėrimais.
  • Kai lauke vėsu, visi buriasi žvakėmis nušviestame restorane viduje, o vasarą – daugelis renkasi terasą, atveriančią gražiausius vaizdus į Kauno rotušę. Lokacija nepakartojama: restorano šeimininkai – du draugai, kurie vidinį postūmį įgyvendinti savo seną idėją pajuto vos tik šią vietą pamatę.

„Jurgis Ir Drakonas“ – šeimos restoranų tinklas, kurį Lietuvoje žino jau turbūt kiekvienas. Nors jo šeimininkai Beata ir Tomas Nicholsonai, tačiau ne garsūs vardai, o čia kepamų picų skonis lėmė šią sėkmę.

Vienų atostogų metu restoranų įkūrėjai viešėjo saulėtoje Italijoje ir iškėlė sau klausimą, kodėl Lietuvoje nėra tokių picų, kurios jau su pirmuoju kąsniu nukeltų į žavingąjį Neapolį. Ilgai nelaukę, atsakymą sugalvojo patys: nusipirko mobiliąją malkomis kūrenamą krosnį, pasistatė ją savo kieme ir su visa aistra nėrė į pizzaiolo pasaulį. Eksperimentavo, gilinosi į subtilybes, o Tomas – netgi baigė „Vera Pizza Napoletana“ mokyklą Neapolyje. Pirmosios picos buvo skirtos į svečius susirinkusiems draugams, kol galiausiai skonis paplito po visą Lietuvą. Šiandienos rezultatas – penkeri nuosavi restoranai, kurių vienas kviečia ir Kauno senamiestyje.

Picos:

  • Picoms gaminti naudojami tik itališkieji „Le 5 Stagioni“ miltai, o užmaišyta tešla brandinama mažiausiai 12 valandų.
  • Išskirtiniai ingredientai – tikra itališka mozzarella bei saldūs pomidorai, prinokę Vezuvijaus ugnikalnio papėdėje.
  • Picos kepamos vos kelias minutes 400ºC temperatūros malkomis kūrenamoje

Turintiems išskirtinių mitybos įpročių:

  • Pageidaujantys gali išsirinkti picos pagrindą be glitimo ar pagamintą iš viso grūdo kvietinių miltų.
  • Nevalgantieji gyvūninės kilmės produktų gali mėgautis čia siūloma pica, gardinta veganišku mozzarella tipo sūriu.

Valgiaraštis:

  • Meniu – ne tik picos, bet ir įvairūs užkandžių, salotų, sriubų, karštųjų patiekalų bei desertų pasirinkimai. Itališko skonio čia daug: nuo tradicinės lazanijos iki amžinosios klasikos – puraus, lengvo, elegantiško Tiramisu.
  • Atvykus su vaikais, jiems bus pasiūlytas vaikiškų patiekalų meniu, o kol lauks savo pasirinkimų – mažieji galės leisti laiką jaukiame žaidimų kampelyje.