TABLE IN restoranų gidas

8 restoranai Vilniuje, į kuriuos verta eiti dėl azijietiškos sriubos

Azijos virtuvę pristatančių restoranų Vilniuje šiandieną ne vienas. Kai kuriuose tradicinius savo krašto patiekalus ruošia iš tolimų šalių atvykę užsieniečiai, kituose – Rytus skersai išilgai išmaišę ir širdį egzotiškiems kraštams atidavę lietuviai. Nors gaminant maistą visur itin gerbiamos autentiškos receptūros, bet restoranų šeimininkai neslepia, jog drąsūs eksperimentai ar šiuolaikinės interpretacijos jiems taip pat nesvetimi. Būtent taip gimsta unikalumas, sukuriami dar neragauti skoniai.

Bene išskirtiniausi, geidžiamiausi ir dažniausiai aptariami Azijos virtuvių patiekalai yra sriubos. Ko norėtųsi šiandieną: tailandietiškos tom yum, vietnamietiškos pho, japoniškos miso ar skaidriojo iš kartos į kartą Kinijoje perduodamo sultinio? Pasirinkimų gausu, todėl „Tablein“ gidas rekomenduoja restoranus Vilniuje, kuriuose verdamos svečių jau pamiltos azijietiškos sriubos.

BRIUSLY
Islandijos g. 4, Vilnius

Restobaras „Briusly“ – vieta, kurioje nusivilti maistu tiesiog neįmanoma. Per visus dvylika veiklos metus jo šeimininkai eksperimentavo su maistu, augo, tobulėjo, kol, galiausiai, užsitikrino ramią vietą po sostinės saule. „Suteikite progą ir „Briusly“ taps jūsų geriausiu azijiečiu draugu Vilniuje“, – šiandieną sako jie.

Sriubos:

  • Tailandietiška Tom Yam su jūros gėrybėmis – amžinoji klasika;
  • Indonezijos, Malaizijos ar Singapūro virtuvei artimesnė laksa su kokosų pienu – pageidaujantiems aštriau;
  • Vietnamietiška sriuba su vištiena – mėgstantiems švelnesnį skonį;
  • Korėjietiška žuvienė su lašiša Maeuntang – jūriniai potėpiai;
  • Aštriai rūgšti Chicken fungus – nepaprastas paprastumas.

Valgiaraštis:

  • Egzotiškame restorano meniu atsispindi įvairių Azijos regionų skoniai, leidžiantys iš labai skirtingų pusių pažinti turtingą tų kraštų virtuvę: kuriant valgiaraštį įkvėpimo semtasi iš Tailando, Japonijos, Korėjos, Malaizijos, Kinijos.
  • Stengiantis išlaikyti šioms šalims būdingą receptūrą, šiandieną patiekalams ruošti naudojami tik iš Tolimųjų Rytų atsivežti prieskoniai.
  • Šiandieną yra vilniečių bei miesto svečių, tapusių nuolatiniais „Briusly“ klientais, kurie metai iš metų traukia į Islandijos gatvę, sėdasi to paties labiausiai pamilto staliuko ir užsisako vis tą patį ryžių dubenėlį Donburi, špinatų troškinį Himalajų ekspresas ar restorane jau klasika tapusią tailandietišką Tom Yam su jūros gėrybėmis.
RAMENAS IR PAGALIUKAI
L. Stuokos – Gucevičiaus g. 7, Vilnius

Ramenas ir pagaliukai“ – sostinės šliurpėjų, atvira širdimi priimančių senąsias japonų tradicijas, meka. Būriasi čia ir alkani, ir sotūs, nes atsispirti namų gamybos ramen makaronų bei kantrias valandas virto sultinio duo negali nė vienas. Pirmieji pagaliukai duris dar prieš trejus metus atvėrė Vilniaus centre, tačiau japoniškos sriubos vilniečius sužavėjo taip, kad šiandieną jie kviečiami pašliurpti ir Ogmios mieste.

Idėja atidaryti pirmąjį ramen barą Lietuvoje kilo vienam geriausių šalies šefų Liutaurui Čeprackui. Įkvėptas naujosios minties jis keliavo po Japoniją, išragavo įvairiausius skonius, įminė didžiąsias paslaptis, ir net ramen gaminimo aparatą išsirinko, kuris į sostinę netrukus atvyko tiesiai iš Tekančios Saulės šalies. Jau tada virtuvės maestro žinojo, kad tik patiems gaminant makaronus galima kontroliuoti jų kokybę bei užtikrinti geriausią skonį. Juolab, kad būtent ramen ir sultinys išlieka svarbiausiais dubenyje, o kiti ingredientai – tėra mažoji viso didžiojo žaidimo dalis.

Sriubos:

  • Kaip jau byloja ir pats vietos pavadinimas, duoklė čia atiduodama ramen sriuboms: kiekvienoje porcijoje – 200 gramų arba, vaizdingiau, net 35 metrų ramen makaronų, kurie elegantiškai paskęsta 330 mililitrų vištų dedeklių, kiaulienos, dashi žuvies ar vegetariško sultinio.
  • Visos sriubų variacijos ir ingredientų kombinacijos leidžia atrasti kiekvienam labiausiai tinkantį bei patinkantį derinį su BBQ antiena ar anties krūtinėle, vištos šlaunelėmis, lašiša, kiaulienos šonine ar sprandine.
  • Nuolatiniai ramen makaronų, sultinio ir mėsos arba žuvies kompanjonai – bambukų ūgliai, fermentuoti kopūstai kimchi, vietoje marinuoti kiaušiniai, shiitake bei enoki grybai ar kiti ikoniškieji ingredientai.
  • Kvietiniai ramen makaronai gaminami bare esančiame mažajame „Rameno ir pagaliukų“ ceche, o užmesti akį į procesą gali visi susirinkusieji.
  • Vištų dedeklių sultinys čia verdamas 13 valandų, o kiaulienos – net 18. Ir taip – be perstojo: baro puodai garuoja kone 24/7. Vegetarams siūlomas sultinys iš daržovių, grybų bei sojos.

Valgiaraštis:

  • Baro meniu – ne tik ramen, bet ir įvairių rūšių 50-ųjų stiliaus maze soba makaronai, kuriuos ruošiant sultinį keičia padažas. Puikus, skoniu ramenui prilygstantis pasirinkimas, jei vieną dieną tiesiog norisi nešliurpti!
  • Užkandžiams čia siūlomi ant grilio kepti vištienos vėrinukai yakitori, gruzdinta vištiena tori katsu bei karage, rankų darbo koldūnai gyoza, švelniai aštrios edamame pupelės, fermentuotas kiniškas kopūstas kimchi.
  • Puiki pabaigos nata – žaliosios matcha arbatos ledai su pasiflorais arba saldūs ir spalvingi ryžių kamuoliukai mochi.
MIYAKO
Konstitucijos pr. 7A, Vilnius

„Miyako“ – artimiausia stotelė tikrosios Japonijos link. Restoraną dar prieš penkiolika metų Konstitucijos prospekte atidarė į Lietuvą atvykęs žymusis šefas Katsumi Hinohara, todėl ir čia ruošiami patiekalai geriau nei bet kur kitur atskleidžia tikruosius Rytų skonius. Viskas autentiška bei paremta Washoku – tradicinės japonų virtuvės – filosofija: nuo nepamirštamo skonio, iki estetikos lėkštėje bei interjere.

Sriubos:

  • Restorane galima paragauti įvairių tradicinių sriubų, kurių pagrindą sudaro suimono arba dashi sultiniai: kamo nanban, miso shiru, ebi no suimono, hirame no suimono, tofu no suimono, asari no suimono, ishikari miso, yasai gyoza bei miyako ramen. Skamba kaip japonų kalbos pradžiamokslis su dar ne iki galo suprantamais terminais? Ausiai – galbūt taip, tačiau gomurys už kiekvieno iš šių pavadinimų slypinčius gurmaniškus skonius „Miyako“, supras nedelsiant.

Valgiaraštis:

  • „Miyako“ meniu – ne tik sriubos, bet ir sušiai, sašimiai, įvairios japoniškais skoniais gardintos salotos bei sotūs karštieji patiekalai.
  • Restorano valgiaraštis gana platus, o visus čia siūlomus receptus kūrė pats šefas Katsumi. Labai vertinantis Washoku, virtuvės meistras šią filosofiją vadina svarbiausiu savo novatoriškos kūrybos bei šiuolaikiškų interpretacijų atspirties tašku. Šefo paslaptys, savitas ingredientų, kurių dalis atkeliauja tiesiai iš Japonijos, derinimas ir dėmesys sveikai mitybai čia dovanoja nepamirštamą gurmaniška patirtį.

 

KASKASAKÈ
Kauno g. 16, Vilnius

Restoranas „Kaskasakè“, įsikūręs stoties rajone, į Rytų šalių virtuvę žvelgia plačiai, todėl vienu konkrečiu regionu kuriant patiekalus neapsiribojama: čia drąsiai leidžiamasi į interpretacijas, kombinuojami tradiciniai ir šiuolaikiniai skoniai. Vis dėlto, japonų maisto gamybos ideologija – šiai vietai viena artimiausių. Netgi nebūtų suklysta restoraną pavadinus japoniškos miso sriubos namais Vilniuje. Žongliruojant tarp to, kas užrašyta Tekančios Saulės šalies močiučių receptų knygose, ir to, kas priimtiniausia europietiškam skoniui, sukuriami unikalūs deriniai.

Sriubos:

  • Pagrindiniame valgiaraštyje čia siūloma tradicinė miso, tačiau dienos pietų pasiūlymuose svečius lengvai nustebins ir įvairios šios klasikos variacijos: nuo subtilesnės pomidorinės, paprikų ar morkų, iki egzotiškos kokosų pieno ar aštuonkojų.
  • Nors miso jau spėjo tapti restorano vizitine kortele, tačiau kartais klientai gundomi ir kitokiais pasiūlymais, pavyzdžiui, žuvies ar aštuonkojo sultiniu, paruoštu su įvairiomis daržovėmis, ryžių makaronais, grybais bei kitais ingredientais, kuriuos šefas parenka derindamas labiausiai tinkančius skonius.

Valgiaraštis:

  • Restorane „Kaskasakè“ skanios ne tik sriubos. Ne mažiau džiugina ir kiti patiekalai, išryškinantys įvairius Rytų virtuvės atspalvius.
  • Pasirinkimų gausu: nuo japoniškų donburi dubenėlių, kiniškų bao bandelių ar vietamietiškų ryžių popieriaus suktinukų, iki tempuros užkandžių, keptų ryžių bei makaronų, tradicinių ar temarizushi sušių.
DELTA MITYBA
Naugarduko g. 41, Vilnius

Restoranas „Delta mityba“ – tai menininkų valdomas restoranas, kuriame gyvenimas verda nesilaikant taisyklių ir dogmų, o maisto gaminimas reiškia naujų potyrių, požiūrių bei bendruomenės kūrimą. Patys jo šeimininkai save vadina bjauriuoju restoranų pasaulio ančiuku – nerimstančiu ir nuolatos išradinėjančiu.

Sriubos:

  • Restoranas įsikūręs netradicinėje vietoje – buvusioje VGTU elektronikos fakluteto valgykloje, kurioje pietaudavo teritorijoje veikusios slaptos sovietų kosmoso programos darbininkai. Dėl šios priežasties „Delta mitybos“ istorija ir prasidėjo būtent nuo dienos pietų, o tiksliau, nuo sriubos, savo skoniu primenančios rameno, pho bei nabės aukso viduriuką. Tai – „amžinasis sultinys“, kuris diena iš dienos čia verdamas jau dvejus metus. Už šio patiekalo slypi tiek skonis, tiek visa istorija. Kinijoje sultinys yra perduodamas iš kartos į kartą – ne receptas bet pats sultinys: tai – rytietiška tradiciją, kurią perėmė ir „Delta mityba“.

Valgiaraštis:

  • Akivaizdu, kad skoniai ir kulinarinės įtakos į vietos valgiaraštį atkeliavo iš įvairių pasaulio šalių, tačiau viskas prasidėjo būtent nuo rytietiškos filosofijos, kantrybės, meistrystės bei paprastumo paieškų. Nors restoranas nevadina savęs azijietišku, tačiau nemažai technikų, valgių derinimo principų čia atkeliauja iš Japonijos, Pietų Korėjos bei Taivano gatvės maisto virtuvių. Vis dėlto, „Delta mitybos“ valgiaraštis nesistengia imituoti ar bandyti pamėgžioti. Kuriant patiekalus naudojama tai, kas auga mūsų kraštuose, dirbama su vietos ūkininkais, o iš Rytų atkeliauja tik prieskoniai ar nori lapai.
  • Fermentacijos procesai – viena didžiausių restorano šefo Jono Paleko aistrų, tad čia atvykus būtina paragauti ne tik „amžinojo sultinio“, bet ir vietoje gaminto kimči.
  • Meniu čia įvairus, pritaikytas tiek visavalgiams, tiek veganams, o pasiūlymai kinta priklausomai, nuo to kuriuo metu restorane svečiuojamasi – per pietus, vakare ar savaitgalį.
VATHAITAU
J.Basanavičiaus g. 37, Vilnius

„Vathaitau“ – netikėta Tailando virtuvės oazė, įsikūrusi namais apsuptuose Jono Basanavičiaus gatvės kiemuose. Šis nedidelis restoranas, kurio moto „Gaminame tau kaip sau“, siūlo galimybę pasimėgauti didžiais Tajų krašto patiekalais.

Virtuvės meistrai čia kūrybingai interpretuoja tradicinius šiaurinės Tailando dalies, tiksliau, Čiangmajaus ir jo apylinkių, valgius: pagrindinės receptūros išlieka, tik skoniai kiek subtilesni, labiau pritaikyti eruopietiškam gomuriui.

Sriubos:

  • Unikalumo, autentiškumo restorane gaminamiems patiekalams suteikia ir tiesiai iš egzotinės šalies atkeliaujantys produktai – kokosų pienas, žalioji papaja, citrinžolės, kafir laimo lapai bei šakniavaisis galangalas, kurio kvapas šiek tiek primena pušies ar citrusų žievelių. Restorane didžioji dauguma šių ingredientų naudojami ruošiant sriubas.
  • Vienos Tailando virtuvės ryškiausių – Tom Yum bei Tom Kha, kurias galima rasti ir „Vathaitau“ meniu. Jomis besimėgaujant netrunkama pajusti visus į malonią visumą susiliejančius skonius, tokius svarbius Tajų krašte, – saldumą, sūrumą, aštrumą, rūgštumą.
  • Tom Yum sultinys restorane verdamas iš vištienos bei krevečių, kuris vėliau gardinamas šviežių tailandietiškų prieskonių gausa. Kaip sako patys virėjai, šis pasirinkimas leis ne tik pasimėgauti maistu, bet ir dėl savo aštriai rūgštaus skonio puikiai tiks numalšinti peršalimo simptomus.
  • Pageidaujant delikatesnių pojūčių, būtina paragauti švelniai rūgščios kremine konsistencija išsiskiriančios Tom Kha, gaminamos iš vištienos, kokosų pieno bei daržovių.

Valgiaraštis:

  • Tailandietiškos sriubos abejingų čia nepaliks, tačiau norintys pavalgyti sočiau, gali rinktis ir iš kitų Azijos virtuvės įkvėptų valgių – salotų, karių, mėsos, phad thai makaronų bei ryžių patiekalų.
RISE
Gynėjų g. 14, Vilnius

Japoniškos virtuvės ir sušių restoranas „Rise“ – dar viena vieta Vilniuje, kurioje galima pasimėgauti azijietiškomis sriubomis. Rytietiški skoniai, vainikuojantys pasivaikščiojimus Gedimino prospekte, – kas gali būti geriau?

Sriubos:

  • Restorano valgiaraštyje išdidžiai puikuojasi tradicinė miso su lašiša. Tai – populiariausias „Rise“ patiekalas, o kai kurie čia verdamą sriubą vadina net geriausia mieste.
  • Įdomu, kad miso šiame restorane per beveik tris veiklos metus išvirta jau 2300 litrų.
  • Svečiams taip pat siūloma paragauti žuvies arba aštuonkojo sultinio, ruošiamo su rameno makaronais, daržovėmis ir kiaušiniu.
  • Restorane verdant sriubas stengiamasi atsižvelgti į japoniškas tradicijas bei naudoti autentiškus produktus, tačiau, kartu, neatsispiriama improvizacijoms, diktuojamoms šiuolaikinių kulinarijos tendencijų. Kaip sako patys „Rise“, čia drąsiai laužomi ir sušių stereotipai, kuriuos sukant atsisakoma mūsuose taip pamėgto ingrediento – kreminio sūrio: skonis nuo to nenukenčia, priešingai, padovanoja tik autentiškensį potyrį gomuriui.

Valgiaraštis:

  • Pageidaujant priartėti dar vienu žingsniu arčiau Tekančios Saulės šalies, šioje vietoje vertėtų užsisakyti nigiri, uramaki ar sashimi su hamachi, lietuviškai vadinama geltonuodege: ši žuvis į restorano virtuvę atkeliauja tiesiai iš Japonijos. Jau sotūs čia gali tolimosios Azijos valgius iškeisti į aukščiausios rūšies japoniškas žaliąsias arbatas, ruošiamas pagal visas tradicijas.
  • „Rise“ valgiaraštis įvairus, draugiškas net veganams, o lankstūs meniu pasiūlymai bei kūrybiškas, atviras restorano požiūris, atsispindintis čia gaminamuose patiekaluose, įtiks kiekvienam.
HA NOI
Sausio 13-osios g. 2-110, Vilnius

Vietnamietiškos virtuvės restoranas „Ha Noi“ – puikus įrodymas, kad geriausių vietų pavalgyti nebūtina ieškoti išskirtinai tik miesto centre. Sausio 13-osios gatvėje, viename iš Karoliniškių daugiabučių, įsikūrusi vieta jau pusantrų metų stebina egzotiškus skonius vertinančius vilniečius. Visi čia esantys staliukai nuolatos užimti, o virtuvėje besisukantys patys šeimininkai, beje vietnamiečiai, deda nuoširdžias pastangas, kad svečiams pavyktų kuo aiškiau perteikti Vietnamo virtuvės idėją.

Sriubos:

  • Pagrindinis valgiaraščio patiekalas – pho sriuba su jautiena arba vištiena. Jeigu patys restorano šeimininkai kviečia paragauti būtent jos, o po Vietnamą keliavę lietuviai jaučia panašumą su ragauta ten, vadinasi, čia vykti tikrai verta.
  • Tiek pho, tiek kiti valgiai „Ha Noi“ ruošiami pagal tradicinius receptus.
  • Kaip sako patys restorano šeimininkai, daugumą produktų, reikalingų egzotiškiems skoniams kurti, jiems pavyksta gauti ir Lietuvoje. Vis dėlto, kaskart nuvykstantys į Vietnamą, iš šios šalies jie visada parsiveža autentiškų ingredientų, kuriais vėliau pasidalina su savo svečiais.

Valgiaraštis:

  • „Ha Noi“ valgiaraštis pakankamai platus, o porcijos – alkanų nepalieka. Be gardžiųjų pho, čia galima paragauti ir jūros gėrybių sriubos, o norint dar sočiau – suvilios tradiciniai antienos bei kiaulienos patiekalai, bun makaronai su antiena, žuvimi arba krabais, jūros gėrybių delikatesai, įvairūs suktinukai ar kiti vietnamietiški gardumynai.
  • Nors meniu orientuotas į visavalgius, tačiau kuo pasimėgauti restorane tikrai ras ir vegetarai.