TABLE IN restoranų gidas

8 panoraminiai restoranai Lietuvoje: ir vaizdas, ir skonis

Restoranus kartais renkamės pagal virtuvę, o kartais – pagal vietą. Svarbiausia, kad būtų išpildyta trokštama emocija. Jeigu vieną dieną gali norėtis mažo jaukaus restoranėlio siauroje senamiesčio gatvelėje, tai kitą – didingos erdvės ir vaizdingų, neaprėpiamų tolių. O kur kitur, jei ne padebesiuose, pastarasis noras realybe virsta lengviausiai? TABLE IN gido apžvalgoje – ryškiausi panoraminiai restoranai, pro kurių langus atsiveriantys lietuviškos gamtos bei spalvingų didmiesčių vaizdai abejingo nepalieka nė vieno.


VIVA LA VITA
Naujojo sodo g. 1, Klaipėda

 

 

„Viva la Vita“ – tai Klaipėdoje veikiantis restoranas-kokteilių baras, svečius kviečiantis į nepamirštamą gastronominę kelionę bei dovanojantis žaviausius uostamiesčio vaizdus net iš 70 metrų aukščio. Lėtai kokteilius grukšnojantys ar maistu besimėgaujantys svečiai, kartu, gali stebėti skubrią uosto kasdienybę, mariomis plaukiančius laivus bei žavėtis nepakartojama Kuršių nerijos panorama. Būtina paminėti ir horizonte banguojančią Baltiją: giedromis dienomis žvelgiant į ją džiugina kas dešimt minučių besikeičianti vandenų spalva, o vakarais – į tamsią jūrą iš raudonai degančio dangaus besileidžianti saulė. Net jeigu oras apniukęs ar miestą gaubia tirštas rūkas, įsitaisyti prie staliuko greta lango bus ne mažiau malonu, juk jausmas – it tikrame debesyje! Ir nenuostabu, nes norint apsilankyti restorane „Viva la Vita“, atvykus į „Amberton Hotel Klaipėda“ viešbučio K-centrą tenka kilti į 20-ąjį aukštą.

Vis dėlto, dėmesio vertas ne tik vaizdas pro langą: šiame restorane, kurio interjerą įkvėpė juodai balta legendinio Federico Fellini filmo „La Dolce Vita“ kinematografija, kviečiama pasimėgauti ir atviroje virtuvėje ruošiamais kulinariniais šedevrais.

Valgiaraštis:

  • Meniu įvairus, siūlomi tiek klasikiniai, tiek egzotiškesni valgiai: rinktis galima iš šaltųjų bei karštųjų užkandžių, sriubų, salotų, karštųjų patiekalų, desertų.
  • Restorane ypatingas dėmesys skiriamas jūros gėrybėms, tad nenuostabu, kad svečiai vis pakviečiami į išskirtinai tik šiems delikatesams, tebūnie tai kalmarai, krevetės, midijos ar aštuonkojai, skirtus vakarus.
  • Originalus ir žuvies, paukštienos bei mėsos patiekalų pasirinkimas: pageidaujant egzotiškesnių potyrių, rekomenduojama paragauti fazano krūtinėlės, strutienos steiko ar krokodilienos kepsnio.
  • Valgiaraščio pasiūlymuose juntama prancūziška nata, kurią išpildo tokie delikatesai, kaip Provanso stiliumi ruoštos varlių šlaunelės, užkeptos austrės, burgundiškos sraigės ar žuvies ir jūros gėrybių sriuba bouillabaisse.
  • Atskirame gėrimų meniu – platus kokteilių asortimentas.

PANORAMINIS RESTORANAS XII
Naujojo sodo g. 1, Klaipėda

 

 

Klaipėdos centre išsistiebęs „Amberton Hotel Klaipėda“ pasigrožėti uostamiesčio panorama kviečia ne tik į restoraną-kokteilių barą „Viva la Vita“, bet ir į pagrindiniame korpuse veikiantį restoraną „XII“. Kaip jau sufleruoja ir pats pavadinimas, jis įsikūręs 12-ame pastato aukšte: kiek žemiau, nei kolega, tačiau panorama – tikrai ne mažiau stulbinanti.

Maloniai čia nuteikia ne tik vaizdas ar maistas, bet ir gyva saksofono muzika, lankytojus lepinanti ketvirtadienio bei penktadienio vakarais.

Valgiaraštis:

  • Restorano meniu – europietiškai virtuvei artimi patiekalai: įvairios salotos, sriubos, kepsniai, mėsainiai ar dalintis puikiai tinkantys užkandžiai.
  • Valgiaraščio ryškiausieji – ant karštų anglių ruošiami grill
  • Svarbių progų gyvenime daug, o restorano šefas mėgsta jas švęsti, tad ir savo svečius jis dažnai kviečia į įvairius renginius su specialiai jiems kurtu gurmaniškų patiekalų meniu.
  • Kiekvieną darbo dieną nuo 12 iki 15 valandos restorane „XII“ – nuolatos besikeičiantys dienos pietų pasiūlymai.
  • Restorano virtuvė atvira, tad galima stebėti, kaip gaminami užsisakytieji patiekalai.

 

 

„Magnus“ panoraminis baras – tai Kauno centre, devintajame viešbučio „Magnus“ aukšte įsikūrusi oazė, svečiams suteikianti galimybę pasigrožėti Laikinąja Lietuvos sostine iš viršaus. Prisėdus erdvioje lauko terasoje, atsiveriantys vaizdai privers akimirkai sustoti ir tiesiog pasimėgauti miesto portretu. Besidairančiuosius čia pasitinka boluojantys Soboro ir Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos siluetai, miesto svečius išlydinti bei pasitinkanti geležinkelio stotis, ryškiaspalviai stogai, žaliuojantys parkai. Dar maloniau, kai nepakartojamą vaizdą pagyvina puodelis gardžios kavos, taurė sodraus kokteilio ar šildantis išsirinkto patiekalo skonis.

Panoraminis „Magnus“ baras mėgiamas ne tik viešbučio svečių: čia mielai lankosi ir šeimos, draugų kompanijos, organizuojami verslo renginiai ar asmeninės šventės.

Valgiaraštis:

  • Baro meniu – įvairūs europietiškos virtuvės patiekalai.
  • Nors valgiaraštis nėra itin platus, tačiau pageidaujamą patiekalą lengvai išsirinks tiek norintys sočiai pavalgyti, tiek lengvai užkąsti besimėgaujant vienu iš daugybės gėrimų.
  • Patiekalų pasiūlymai varijuoja nuo kava gardintos baravykų sriubos ar salotų su falafeliais, iki glazūruotos lašišos bei anties šlaunelių confit pasiflorų padaže.
SKYBAR
Konstitucijos pr. 20, Vilnius

 

 

Padebesiuose įsikūręs panoraminis gastrobaras „Skybar“ – mylimiausia vilniečių bei sostinės svečių, norinčių ne tik skaniai pavalgyti, bet ir pasigrožėti kvapą gniaužiančiais vaizdais, vieta. Klausimų dėl šio pasirinkimo nekyla: akivaizdu, kad miesto centras bei senamiestis čia atsiveria iš pačių gražiausių pusių. Akimis pradėjus klaidžioti po architektūrinę Gedimino pilies, bažnyčių bokštų bei raudonų stogų dėlionę, apsuptą sodrios žalumos ir Neries vingių peizažo, laikas it sustoja. Nesvarbu, Vilnius atsiskleis glostomas dienos šviesos ar suspindęs nakties žibintais, vaizdas abejingo nepaliks nė vieno.

Lifto mygtuką į 22-ąjį keturių žvaigždučių viešbučio „Radisson Blu Hotel Lietuva“ aukštą čia spaudžia patys įvairiausi svečiai. Neretai pirmaisiais gastrobaro lankytojais tampa dienos darbus pabaigę kolegos ar susitikimus šiuolaikiškoje aplinkoje organizuojantys verslo partneriai. Vėliau, dangui bei miestui nusidažius vaiskiu raudoniu, saulės palydoms susiburia prisiekę romantikai, o netrukus – juos pakeičia draugų kompanijos, norinčios atsipalaiduoti skambant lounge muzikai. Beje, „Skybar“ – puiki vieta ypatingoms asmeninėms šventės ar svarbiems verslo renginiams, nes čia vienu metu susėsti ir mėgautis vaizdais gali iki 150 svečių.

Valgiaraštis:

  • „Skybar“ istorija prasidėjo nuo įvairiausių kokteilių, todėl ir šiandieną jų pasirinkimas čia išlieka itin platus.
  • Atėjus pavalgyti, nudžiugina šiuolaikinės azijietiškos virtuvės patiekalai. Gardūs šefo pasiūlymai varijuoja nuo veganiškų bei vegetariškų delikatesų, iki ypatingų mėsos ar jūros gėrybių patiekalų.
  • Išskirtinis dėmesys – šviežutėliams vietnamietiškiems suktinukams ryžių popieriuje. Pageidaujate su vištiena, kalmarais ar tofu sūriu? O gal susigundysite iš karto paragauti visų?
  • Svečiai sutiks, jog čia džiugina ne tik vaizdai ar skoniai, bet ir kainos: jos išlieka draugiškos, nepaisant to, kad restobaras yra įsikūręs keturių žvaigždučių viešbutyje bei dovanoja išties įspūdingą miesto panoramą.

PAUKŠČIŲ TAKAS
Sausio 13-osios g. 10, Vilnius

 

 

„Paukščių takas“ – tai arčiausiai debesų besistiebiantis restoranas Lietuvoje. Įsikūręs Vilniaus televizijos bokšte, jis kviečia ne tik pasimėgauti maistu, bet ir dovanoja gražiausią panoraminį vaizdą, atsiveriantį iš 165 metrų aukščio. 360 laipsnių per 55 minutes apsisukanti apžvalgos aikštelė suteikia galimybę restorano svečiams lėtai, besimėgaujant kiekviena akimirka, gėrėtis Vilniaus bei jo apylinkių vaizdais. Matymo laukas, pasitinkantis sėdint prie greta langų jaukiai sustatytų staliukų, įspūdingas: jei diena giedra, džiugina net 50 km spinduliu atsiveriantys gamtos bei miesto peizažai. Mėgaujantis laiku čia, netrunkama suprasti, kokia

Restoranas – ne tik turistų grupių ar pavienių Lietuvos svečių mėgiama vieta. „Paukščių take“ organizuojami įvairūs renginiai, dalykiniai susibūrimai ar svarbios asmeninės šventės. Ir nenuostabu, nes kas gali būti geriau už tikrą šventę minkštuose padebesiuose?

Valgiaraštis:

  • „Paukščių tako“ meniu įvairus: siūlomi tiek tradiciniai lietuviški, tiek šiuolaikiniai europietiškos virtuvės valgiai.
  • Tebūnie tai šefo rekomenduojama žuvienė, gardinta jūros gėrybėmis, keptų persikų salotos, jautienos išpjovos kepsnys su kanapių plutele ar šildantys Žemaičių blyneliai, labiausiai patinkantį patiekalą išsirinks kiekvienas.
  • Rekomenduojama paragauti sūriųjų vaflių, gardintų sodriais įdarais, bei naminių burgerių.
  • Džiuginantis vegetariškų bei mažiausiems restorano svečiams tinkančių patiekalų pasirinkimas.
  • Meniu keičiasi kiekvieną birželį, todėl vasaros pradžioje apsilankę svečiai gali susipažinti su karščiausiomis šefo naujienomis.

HORIZONTAS
M.K.Čiurlionio g. 84, Vilnius

 

 

„Horizontas“ – tai restoranas, svečių laukiantis šešioliktame viešbučio „Crowne Plaza Vilnius“ aukšte. Lengvai nuo miesto centro atitolusi lokacija visai greta Vingio parko leidžia ne tik iš aukšto, bet ir iš malonaus atstumo, taip tinkančio tapytojams, pasigėrėti stulbinančia Vilniaus panorama. Atsiveriantys vaizdai išryškina žavingą Neries upės vagą bei kitame jos krante iškilusią istorinės ir šiuolaikinės architektūros dėlionę, tad jaukiai prisėdus, pakilti norisi dar negreit.

Restoranas klasikinis, panorama puiki, tad nenuostabu, kad šioje vietoje svečiai itin mėgsta organizuoti ir įvairius renginius, tebūnie tai ypatingos asmeninės šventės ar dalykiniai įmonių vakarėliai.

Valgiaraštis:

  • Restorano meniu – europietiški skoniai, gardinti žiupsneliu Azijos.
  • Svečiams siūloma paragauti įvairių dalintis puikiai tinkančių užkandžių, gardžių salotų, šildančių sriubų, gurmaniškų mėsos bei žuvies patiekalų, subtilių desertų.
  • Virėjai stengiasi, kad kiekvienas jų pagamintas patiekalas išsiskirtu subtiliu, tačiau netikėtu originalumu: ožkos sūriu čia užkepamos figos, trinta baravykų sriuba gardinama antiena bei pankoliais, aštrios krevetės – mangais ir ananasais, oto kepsnys tiekiamas šafrano padaže, o anties šlaunelė – su karamelizuotais raudonaisiais kopūstais.

KETURI VĖJAI
V. Kudirkos g. 45, Druskininkai

 

 

„Keturi vėjai“ – sveikatingumo ir poilsio komplekse „Grand SPA Lietuva“ įsikūręs panoraminis restoranas. Į aštuntąjį aukštą pakilusius svečius čia pasitinka klasikinė aplinka, o pro didžiulius langus atsiveria gražiausi lietuviškos gamtos vaizdai. Akis paganyti tikrai yra į ką, tebūnie tai nebyli vandens tėkmė ar sodrūs pušynai, nes visa ši poilsio bei gurmaniško maisto oazė jaukiai stūkso ant Nemuno ir Ratnyčėlės upių santakos šlaito. Žavu, gražu, romantiška. Vis dėlto, į pačiame Druskininkų centre veikiantį restoraną atvykusius svečius keri ne tik vaizdai, bet ir gurmaniškas maistas: „Keturiuose vėjuose“ kulinarinius potyrius klientams dovanoja jaunas, bet perspektyvus virtuvės šefas Tomas Mockūnas.

Valgiaraštis:

  • Valgiaraštyje jaučiamas elegantiškas prancūzų virtuvės potėpis: nuo sūrio plutele apgaubtos svogūnų sriubos, anties kulšelės confit vyšnių – šokolado padaže ar foie gras su žaliųjų obuolių tyre ir vyno drebučiais, iki burnoje tirpstančio crème brûlée.
  • Atvykus į restoraną būtina paragauti garsiųjų namų gamybos ledų. Labiau norėtųsi kreminių pasukų ar žaliųjų pipirų? O gal lengvesnio mandarinų-šampano arba laimų-bazilikų šerbeto?
  • Restorano meniu platus: paragauti siūloma įvairių užkandžių, sriubų, salotų, karštųjų patiekalų ar desertų, o pasirinkimai lepina tiek visavalgius, tiek vegetarus.
  • Egzistuoja atskira valgiaraščio skiltis, dedikuota ir patiems mažiausiems restorano svečiams.
  • Darbo dienomis nuo 17 val. iki 20 val. svečius pasitinka netikėta vėlyvųjų pietų koncepcija: siūlomi išskirtiniai ir nuolatos besikeičiantys šefo T.Mockūno kurti šedevrai – sriuba bei karštasis patiekalas.

AERO GALLERY
Nemuno kelias 2, Mizarų km.

 

 

„Aero Gallery“ – tai pačioje Druskininkų „Snow Arenos“ kalno viršūnėje įsikūręs restoranas, svečių laukiantis maloniame 50 metrų aukštyje. Įėjus vidun, pasitinka prabangi aplinka, pabrėžta baltomis staltiesėmis, jaukioje terasoje prisėsti kviečia neįpareigojantys staliukai, o apsidairius – žadą atima nuostabi Druskininkų panorama.

Svečiai čia – ne tik slidinėjimo entuziastai. Erdvė tinkama tiek jaukiems pasisėdėjimams, tiek iškilmingiems pobūviams, tad nenuostabu, kad šis restoranas dažnai pasirenkamas įvairioms asmeninėms šventėms ar įmonių vakarienėms.

Valgiaraštis:

  • Pagrindiniame valgiaraštyje – europietiškos virtuvės skoniai, paryškinti išskirtiniais restorano šefo potėpiais.
  • Pasiūlymai varijuoja nuo dalintis puikiai tinkančių užkandžių, sriubų, salotų, iki karštųjų patiekalų bei vakarienę vainikuojančių desertų.
  • Pageidaujant, galima rinktis iš atskiro sušių meniu.
  • Restorane organizuojamos degustacinės šefo patiekalų vakarienės.
  • Gaminant patiekalus išskirtinis dėmesys skiriamas naudojamų produktų šviežumui bei natūralumui.