TABLE IN restoranų gidas

7 Artimųjų ir Viduriniųjų Rytų restoranai Vilniuje

Ne paslaptis, kad Viduriniųjų bei Artimųjų Rytų sąvokos persipynusios, o ir šalys šiems kraštams priskiriamos įvairiai. Kartais drąsi linija brėžiama net nuo Maroko iki Irano. Kokia geografija bebūtų, aišku viena, jog tai pasaulis, užburiantis savo paslaptinga kultūra bei gamtos grožiu. Ne išimtis – ir ypatingą charakterį turinti šių kraštų virtuvė. Dėl šios priežasties, „Tablein“ gidas rekomenduoja vietas Vilniuje, kur galima pasilepinti turtingais Rytų skoniais.


LEYLA
Liejyklos g. 1, Vilnius

Libano virtuvė – viena ryškiausių bei gardžiausių pasaulyje, todėl džiugu, kad mėgautis jos teikiamais kulinariniais malonumais galima ir Vilniuje. Tiesiausias bilietas į šį gastronominį rojų – restoranas „Leyla“. Vietos šeimininkai itin vertina tikruosius skonius, todėl maistą, stengdamiesi juos išsaugoti, ruošia tik pagal klasikines receptūras. Nors nūdienos pasaulyje interpretacijos priimamos labai teigiamai, tačiau kartais tiesiausias bilietas į sėkmę laimimas atsigręžus būtent į tradicijas.

Valgiaraštis:

  • Meniu – daugiau nei 25 skirtingi patiekalai, dovanojantys malonią pažintį su unikaliąja Libano virtuve.
  • Pietums – specialūs dienos pasiūlymai.
  • Restorano valgiaraštyje – ryškiausi libanietiškos virtuvės šedevrai: kreminis humusas, traškūs falafeliai, šilkinė baklažanų baba ghanoush, gaiviosios fattoush salotos, sultinga pjaustytos jautienos shawarma, minkštutėlė maltos mėsos kafta ar burnoje tirpstantis vištienos šašlykas tawouk.
  • Čia norisi paragauti visko kuo daugiau, todėl verta užsakyti dalintis itin tinkamą vegetarišką arba mėsos mezze lėkštę, kuriose – beveik visi restorano skoniai.
  • Libano virtuvė neįsivaizduojama be daržovių, ankštinių, jautienos, vištienos, avienos, tačiau pasitelkiant šiuos, rodos, įprastus ingredientus restorano šefams pavyksta kurti tikrus stebuklus.
  • „Leylos“ virtuvėje patiekalai gardinami tyru alyvuogių aliejumi, tradiciniais sūriais ar įvairiais prieskoniais, tačiau būtent žolelės – raudonėliai, mėtos, kalendros, petražolės – valgiams suteikia ryškiausią charakterį.
  • Gaminant patiekalus išskirtinis dėmesys restorane skiriamas produktų šviežumui.

Atmosfera:

  • Įėjus į restoraną pasitinka ryškios spalvos bei autentiški raštai, kuriuos itin pabrėžia libanietiški kilimai.
  • Erdvė nedidelė, tačiau labai jauki, todėl tinkama pačioms įvairiausioms progoms.
  • Restorano virtuvė atvira, tad smalsiausi gali stebėti, kaip gaminami užsisakytieji patiekalai.
  • Išvertus iš senosios hebrajų kalbos leyla reiškia naktį. Galbūt dėl to restoranas vėlyvųjų paukščių penktadieniais bei šeštadieniais laukia net iki 6:00 ryto?

ZATAR Vokiečių g. 9, Vilnius

„Zatar“ – falafelių ir humuso namai Vilniaus širdyje, dosniai lepinantys ne tik visų vegetarų bei veganų, bet ir rytietiškus skonius dievinančių visavalgių širdis. Restoranėlio virtuvėje sukasi kulinarijos mokslus Izraelyje baigusi šefė Olga, savo kurtais stebuklais lėkštėje nuoširdžiai besidalinanti su visais svečiais.

Pirmasis „Tablein“ gido rekomenduojamas „Zatar“ duris atvėrė Vokiečių gatvėje, tačiau šiandieną autentiškais Artimųjų Rytų skoniais svečiai galima pasimėgauti ir antrajame taške – maisto turguje „Downtown food hall“.

Valgiaraštis:

  • Valgiaraščio pasididžiavimas – neišskiriamasis falafelių ir humuso duetas. Juos čia galima rinktis tiek pitoje ar lavaše, tiek lėkštėje.
  • Pageidaujant, pasirinkimai gali būti gardinami tabulė salotomis, gvakamole, fetos sūriu, kuskusu, vietoje marinuotomis alyvuogėmis ar bulvytėmis.
  • Falafelių bei humuso bendrakeleivė pitos duonelė kasdien kepama vietoje, todėl visada patiekiama tik šviežiausia.
  • Visus padažus „Zatar“ taip pat gamina patys: nuo švelnaus jogurtinio dzadziki ar veganiško tahini majonezo, iki egzotiškojo mangų ar aštriojo harisa.
  • Pageidaujant gaivos, restoranėlyje galima užsisakyti įvairių salotų – žaliųjų humuso su marinuotomis alyvuogėmis, marokietiškų kuskuso ar fetos su burokėliais.
  • Kiekvieną dieną svečiams paruošiami ir vis kiti pietums skirti patiekalai, tebūnie tai džiugios falafelių variacijos, įprastinį skonį gardinant žirneliais, kukurūzais bei kitais ingredientais, ar įvairūs troškiniai, maltinukai, virtinukai, naminė sriuba.
  • Svečiams taip pat siūloma paragauti įvairių trintų uogų arbatų, natūralių lietuviškų sulčių, imbierinio alaus, kombučios bei kitų gėrimų.

Atmosfera:

  • Per kelis aukštus išsidėstęs restoranėlis nedidelis, tačiau jaukus, šviesus, šiuolaikiškai įrengtas.
  • Virtuvė atvira, todėl belaukiant maisto galima stebėti visą gaminimo procesą.
  • Atmosfera neįpareigojanti, puikiai tinkama tiek maloniems pietums, tiek vėlyviems naktipiečiams (penktadieniais ir šeštadieniais svečių „Zatar“ laukia net iki 5:00 ryto).

PITARIJA FIRE PLACE Šeimyniškių g. 17, Vilnius

Pitarija „Fire Place“ – tai šeimos restoranėlis, dovanojantis šildančius Izraelio skonius. Nors patys šeimininkai šią vietą kukliai vadina užkandine, kurioje galima tiesiog greitai ir skaniai užkąsti, tačiau vilniečiams bei sostinės svečiams ji geriau žinoma kaip gurmanų rojus, kuriame gaminami visame mieste gardžiausi pita sumuštiniai bei skaniausia shakshuka.

Valgiaraštis:

  • Pitarija ši vieta vadinama ne veltui, nes pagrindinis patiekalas čia – būtent pitos sumuštiniai. Juos galima rinktis su vištienos kukuliais, tunu, humusu, krosnyje keptomis daržovėmis ar net kiaušiniais.
  • „Fire Place“ – pirmoji vieta Vilniuje, didžiuosius maisto mylėtojus supažindinusi su nepakartojama fetos sūriu gardinta pomidorine kiaušiniene shakshuka, kuri kepama krosnyje bei tiekiama sunkiose keptuvėlėse.
  • Meniu – ne tik izraelietiška shaksuka, bet ir kiaušinienė su aštria itališka ‘nduja dešra ar azijietiškomis morkytėmis.
  • Viena smagiausių patirčių restorane – užkandžiai, kuriais galima dalintis su draugais. Šiam tikslui pitarijos šefai paruošė nepakartojamą humusą su alyvuogėmis bei pitos duonele, azijietiškų daržovių rinkinių ir saldžiųjų bulvių makaronus, gardintus shiitake grybais.
  • Nors vieta garsi savo kulinariniais Izraelio šedevrais, tačiau paragauti galima ir kitų kraštų įkvėptų patiekalų, pavyzdžiui, vietnamietiškos pitos ar itališkų picų.
  • Desertui čia siūlomas šviežutėlis graikiškas jogurtas, gardintas kondensuotu pienu ir daigintais grikiais.
  • Užkandinės meniu daugiau nei pusė patiekalų – vegetariški.

Atmosfera:

  • Užkandinė nėra didelė, tačiau užburianti tikra šeimos ir namų jaukumo aura.
  • Vieta idealiai tinkama tiek pietums ar vakarienei, tiek maloniems gurmaniškiems pusryčiams savaitgaliais.
  • Virtuvė čia atvira, o patiekalai tikraisiais delikatesais virsta tikra liepsna degančioje autentiškoje krosnyje.

IZGARA Trakų g. 2, Vilnius

„Izgara“ – tai tradicinės turkiškos virtuvės restoranas, svečiams dovanojantis nepamirštamą pažintį su itin spalvingu ir dažno dar nepažintu kulinarijos pasauliu. Kiekvienas patiekalas čia ruošiama kruopščiai atkartojant autentiškas receptūras, o būtent taip – atskleidžiami tikrieji skoniai bei aromatai.

Vilniečių ši vieta išties mylima, ir nenuostabu, nes visas pastangas kurti kuo autentiškesnę patirtį čia deda patys turkai: restoranui vadovauja iš Turkijos atvykęs Ersanas Karaoglanas, o virtuvėje, padedamas savo tautiečių, šeimininkauja šefas Michaelis Yilmazas.

Valgiaraštis:

  • Meniu – platus šaltųjų ir karštųjų užkandžių meze, kuriais itin malonu dalintis atvykus su kompanija, pasirinkimas.
  • Vietos pavadinimas, išvertus iš turkų kalbos, reiškia grilį, tad nenuostabu, kad restorano valgiaraštyje – daug tradicinių ant grotelių keptos mėsos patiekalų.
  • Atvykus su kompanija, galima užsisakyti didelę ant grilio keptos mėsos asorti porciją, o besidalinant – išbandyti ryškiausius šalies virtuvės skonius.
  • Meniu – ir vištienos tavuk doner bei jautienos dana doner kebabai, kuriuos šefai patieks tiek lėkštėje, tiek susuks į lavašą.
  • Verta paragauti ir turkišku stiliumi ruoštos žuvies ar jūros gėrybių patiekalų, gaivių salotų bei sočiųjų sriubų.
  • Restorane – džiuginantis vegetariškų valgių pasirinkimas.
  • Pavasario sezono naujiena – turkiška pica pidė, kurią „Izgaroje“ iškeps su sūriu, su ėrienos faršu ir kiaušiniu, su kapota ėriena ir sūriu, arba su visais išvardintais ingredientais. Restorane galima paragauti ir Lahmacun, taip pat picą primenančio kepinio, gardinto daržovėmis, ėrienos faršu, bei tiekiamo su šviežiomis salotom ir citrina.
  • Šviežia turkiška duonelė kepama vietoje.
  • Užsukus į „Izgarą“ pietums, galima rinktis iš atskirų dienos pasiūlymų.
  • Turkiška kava – neatsiejamas šalies atributas, tad užbaigti pietus ar vakarienę šiame restorane taip pat rekomenduojama puodeliu stiprios juodosios, tiekiamos autentiškuose puodeliuose.

Atmosfera:

  • „Izgaros“ atmosfera maloni, puikiai tinkanti tiek verslo susitikimams, tiek šurmulingiems draugų pasisėdėjimams.
  • Autentiška tai, kad visi baldai bei apdailos medžiagos į Vilniaus restoraną atvyko tiesiai iš Turkijos.
  • Išskirtinis interjero elementas – restorano erdvėse žaliuojantys alyvmedžiai.

MEZE Verkių g. 29, Šeimos aikštė 2, Vilnius

Restoranas „Meze“ – turkiškos ir graikiškos virtuvių, jaukiai įsikūrusių po vienu stogu, namai. Spalvingas valgiaraštis čia primena saulėtas atostogas, o tikri skoniai – kviečia sugrįžti vėl ir vėl. Toks pristatomų virtuvių duo pasirinktas ne atsitiktinai, mat restoraną įkūrė turkas Utku Boyra, o virtuvės reikalų ėmėsi profesionalus šefas Christos Georgogiannopoulos iš Graikijos. Kaip sako patys vietos šeimininkai, didžiausias „Meze“ išskirtinumas – autentiškos receptūros: čia mažiau laiko skiriama šiuolaikinėms interpretacijoms, o svarbiausią duoklė atiduodama tradicijoms.

Valgiaraštis:

  • Nors restoranas subtiliai derina tradicinius Graikijos bei Turkijos virtuvių skonius, tačiau turkiškų valgių – valgiaraštyje daugiau.
  • Meniu – užkandžiai, salotos, sriubos bei itin platus pagrindinių patiekalų pasirinkimas.
  • Turkiški mėsos valgiai varijuoja nuo klasikinio į lavašą susukto maltinuko beyti kebabı ar jautiena bei sūriu įdarytos pitos meze pide, iki lėtai keptos avienos incik ar tradiciškai ruoštos vištienos.
  • Atvykus su kompanija, rekomenduojama išbandyti mėsos rinkinį su aviena, jautiena ir vištiena karışık ızgara, kurį bus galima pasidalinti tiek dviese, tiek keturiese.
  • Nors tiek graikų, tiek turkų virtuvės ryškios savo mėsos patiekalais, tačiau valgiaraštis džiugina ir tradiciniais vegetariškais bei veganiškais valgiais: nuo kepto sūrio fırında febzeli kaşar ar sūriu užkeptos pidės kaşarlı pide, iki ryžiais įdarytų daržovių zeytinyağlı dolma.
  • Atvykus verta paragauti ir saldžiųjų patiekalų bei vietoje kepamos naminės duonos.
  • Restorane vertinamas sezoniškumas, todėl valgiaraštis keičiasi priklausomai nuo to, ką konkrečiu metu geriausio gali pasiūlyti gamta bei vietos ūkininkai.
  • Dauguma produktų ir prieskonių į restorano virtuvę atvyksta iš Viduržemio jūros regiono šalių, tačiau šviežius produktus, pavyzdžiui, mėsą ar žuvį, šefas renkasi tik aukščiausios kokybės lietuviškus.
  • Maistui ruošti restorane naudojamas tik alyvuogių aliejus.
  • Restoranas darbo dienomis kviečia pietums, o savaitgaliais – vėlyviems pusryčiams. Kiekvieną vakarą lankytojai gali rinktis iš atskiro à la carte meniu.

Atmosfera:

  • „Meze“ didelę erdvę dalinasi su rytietiško maisto parduotuve „Eastanbul“, tad restorane išbandžius naujus skonius, labiausiai patikusius prieskonius ar produktus bus galima vietoje iškart ir įsigyti.
  • Restorane yra galimybė ne tik pavalgyti, bet ir sudalyvauti maisto gaminimo dirbtuvėse, kurias veda pats šefas Christos Georgogiannopoulos.

PETRAŽOLĖS B.Radvilaitės g. 5, Vilnius

„Petražolės“ – tai nedidelis vegetariško maisto restoranėlis, duris neseniai atvėręs Katedros aikštės pašonėje. Unikaliausia tai, kad virtuvėje čia šeimininkauja iš Irano kilusi profesionali šefė, puikiai įvaldžiusi kulinarines savo krašto subtilybes. Šioje šalyje maisto kultūra ypatinga, paslaptinga ir be galo ryški savo skoniais.

Valgiaraštis:

  • Meniu – vegetariški patiekalai, gardinti subtiliais persiškais potėpiais.
  • Restoranėlio pažiba – viduje minkšti, o išorėje subtiliai traškūs falafeliai.
  • Valgiaraštis siūlo rinktis iš salotų, sriubų bei įvairių ryžių patiekalų, troškinių, kepsnelių, sumuštinių.
  • Virtuvės šefė svečius stebina ir išskirtiniais desertais, tebūnie tai tradiciniai iranietiški grietinėlės ledai bastani sonnati su šafranu, kardamonu bei rožių vandeniu ar raudonaisiais pipirais gardinti veganiški triufeliai.
  • Atvykus verta paragauti unikaliu skoniu išsiskiriančių šafrano ar rožių arbatų. Patiekalai čia gardūs, todėl skonius įvertins ne tik vegetarai, bet ir visavalgiai.

Atmosfera:

  • „Petražolių“ erdvė nedidelė ir jauki, tinkama tiek pietums ar vakarienei, tiek vėlyviems savaitgalio pusryčiams.
  • Restorane šeimininkauja iranietė, tad nenuostabu, kad čia vyksta ir įvairūs, persų bendruomenę suburiantys renginiai.

KINZA Naugarduko g. 14, Vilnius

Jau penkerius metus veikiantis restoranas „Kinza“ svečius kviečia į susitikimą su skoniais turtinga Vidurio Azijos virtuve. Čia itin vertinamas autentiškumas, todėl stengiamasi į lėkštę sudėti tik tai, apie ką kalba ilgametės svečių kraštų tradicijos.  Nors valgiaraštyje galima rasti ir Uzbekijos ar Korėjos virtuvių įkvėptų patiekalų, tačiau Artimųjų Rytų valgiai išlieka ryškūs.

Įdomu tai, kad praėjusį rudenį „Kinza“ iškovojo ypatingą rekordą – išvirė didžiausią plovą Lietuvoje: specialiame 200 litrų puode kazane, kurį kaitino atviros laužo liepsnos, buvo paruošta 138,4 kg, arba net 347 porcijos. Misijai vadovavo pats restorano virtuvės šefas Shamsiddinas Xojimidirodovas.

Valgiaraštis:

  • Pagrindinis restorano meniu pakankamai platus, tačiau vis pasiūloma ir besikeičiančių sezoninių naujienų.
  • Svečiams siūlomi įvairūs užkandžiai, tradicinės sriubos, salotos, ant grotelių keptos mėsos patiekalai, plovo variacijos, tradiciniai makaronai, desertai.
  • Didelis vegetariškų patiekalų pasirinkimas.
  • Restorano meniu – klasikiniai Artimųjų Rytų virtuvės perlai: trinta baklažanų baba ganoush, kreminis avinžirnių humusas ir mėtinės tabbouleh salotos.
  • Užkandžių pasiūlymai čia vienas už kitą gardesni, tad jei norima paragauti kiekvieno, rekomenduojama užsisakyti meze lėkštę, kurioje – visi skaniausi kąsneliai.
  • Plovas čia – šventas reikalas, todėl šefai jį paruoš ne tik mėsišką pagal tradicines Uzbekijos receptūras, bet ir vegetarišką. Beje, kiekvieną šeštadienį restorano svečiams gaminamas ir autentiškas šventinis plovas tojosh.
  • Atvykus būtina paragauti ir šviežių, restorano virtuvėje gaminamų lagman makaronų. Tai – nacionalinis uigūrų tautos patiekalas, kurį „Kinzoje“ ruošia su mėsa arba krevetėmis.
  • Svečių mylimi ir garuose virti koldūnai mantai, tebūnie jie tradiciniai su aviena ar vegetariški su moliūgais.
  • Dauguma prieskonių į „Kinzos“ virtuvę iš tolimųjų kraštų keliauja ilgiausias mylias, tačiau šviežias daržoves bei aukščiausios kokybės mėsą restoranui tiekia vietiniai Lietuvos ūkininkai.

Atmosfera:

  • „Kinza“ – idealus pasirinkimas tiek verslo pietums, tiek neįpareigojančioms vakarienėms būryje draugų. Norint subtiliau, prie stalų galima įsitaisyti ant kėdžių, o jaukiau – tiesiog ant pagalvėlių.
  • Restorano erdvės įrengtos šiuolaikiškai, o spalvų joms suteikia subtilūs rytietiškais raštais išsiskiriantys dekoro elementai.
  • Svečiams, norintiems dar giliau įkvėpti Rytų, įrengta atskira kaljaninės salė.
  • Pageidaujant, restorano šefai, nešini didžiuoju 200 litrų kazanu, atvyks į bet kurią klientų pageidaujamą vietą ir asmeninę ar įmonės šventę praskaidrins „Kinza Outside“ patiekalais.