TABLE IN restoranų gidas

7 prancūziškos virtuvės restoranai Vilniuje

Prancūziška virtuvė – tai amžinoji pasaulio kulinarijos klasika, sukurianti rafinuotą gastronominių šedevrų ir patiekimo elegancijos paveikslą lėkštėje. Vieniems cuisine française siejasi su sviestiniu rageliu croissant, citrusais kvepiančiais blyneliais crêpes Suzette ar grietinėlės ir karamelizuoto cukraus desertu crème brûlée, kitiems – su svogūnų sriuba soupe à l’oignon, daržovių troškiniu ratatouille, ančių kepenėlių paštetu foie gras ar burgundiškosiomis sraigėmis escargots à la Bourguignonne. Svarbiausia, kad visų šių Prancūzijos delikatesų galima paragauti ir Vilniuje, todėl „Tablein“ gidas rekomenduoja restoranus, kuriuose pasinerti į tikrą prancūzišką idilę tikrai verta.


BALZAC
Savičiaus g. 7, Vilnius

Jaukioje Savičiaus gatvėje įsikūręs restoranas „Balzac“ – vieta ieškantiems prancūziškos autentikos. Čia į meilės miestą Paryžių mintimis, pojūčiais nukelia tiek maistas, tiek bohemiška atmosfera ir maloniai ausis lepinančios chansons françaises. Restorano įkūrėjai kviečia pajusti Onorės de Balzaco meilės laiškų žavesį, Monmartro romantiką, o apgalvotos interjero detalės bei prancūzų virtuvės patiekalai leidžia nors trumpam pamiršti, kad esate Vilniuje.

„Balzac“ – tai vieta, kurioje nuolatos verda gyvenimas, netyla šurmulys, neslopsta gurmaniško maisto kvapai. Nenuostabu, kad šis restoranas jau daugelį metų yra prancūziškos kulinarijos gerbėjų traukos taškas Vilniuje.

Valgiaraštis:

  • Virtuvėje dirba ilgamečiai profesionalai, kurie, kurdami meną lėkštėse, stengiasi išlaikyti prancūziškas maisto gamybos tradicijas. Svečiams jie siūlo paragauti įvairių patiekalų, įtiksiančių kiekvieno skoniui.
  • Valgiaraštis siūlo rinktis iš klasikinių bei įmantresnių virtuvės šedevrų, kuriais dažniausiai lepinamasi ne kasdien: svečius vilioja tradicinė svogūnų sriuba, anties kepenėlių paštetas, austrės, sraigės, midijos ar varlių kojelės.
  • Nors prancūzų virtuvė išsiskiria nepakartojamais mėsos, žuvies ar jūros gėrybių valgiais, vegetarams čia taip pat suteikiama galimybė mėgautis tiek laiku, tiek maistu.

Atmosfera:

  • Restorano viduje pasitinka autentiška, idiliškąja Prancūzija dvelkianti aplinka.
  • Svečių taip pat labai mėgiama ir jaukiai Senamiesčio namais apsupta lauko terasa. Joje erdvu, vienu metu gali susėsti per pusšimtį svečių, o tai – itin aktualu šiltuoju metų laiku ar švenčiant asmenines šventes.
SAINT GERMAIN
Literatų g. 9, Vilnius

„Saint Germain“ – vienu geriausių Lietuvoje pripažintas restoranas, skaičiuojantis jau penkioliktus savo gyvavimo metus. Tiek maistui, tiek aptarnavimo kokybei čia skiriamas itin didelis dėmesys, todėl svečiams siūloma išties aukštos klasės patirtis.

Restorano šeimininkas Dainius Vasiliauskas pats yra frankofonas, nenustojantis ieškoti bei ir taip jau puikiai pažįstamą Prancūziją kaskart atrasti vis naujai. Todėl nenuostabu, kad jo vadovaujama vieta atspindi tik tai, ką ši šalis turi geriausio.

„Saint Germain“ restoranas vertinamas ne tik pačių vilniečių, bet ir visame pasaulyje žinomų asmenybių: čia maistu mėgavosi bei taurę sodraus prancūziško vyno kėlė net Naomi Watts, Jeremy Irons’as, Daniel’is Craig’as ir John’as Malkovich’ius.

Valgiaraštis:

  • Meniu gausu prancūziškos virtuvės įkvėptų patiekalų, tebūnie tai midijos, šviežios austrės, ančių kepenėlių paštetas foie gras, įvairūs carpaccio, tartare, bei karštieji mėsos, žuvies ar jūros gėrybių patiekalai.
  • Prancūzijos virtuvės tradicijos čia itin gerbiamos, tačiau restorano šefas drąsiai leidžiasi į gurmaniškas jų interpretacijas, o taip – gimsta tikrieji delikatesai.
  • Yra nuolatinių svečių, kurie į restoraną nuolatos grįžta vien dėl Marselio žuvienės Bouillabaisse, jautienos befstrogeno ar tuno kepsnio.
  • Restoranas savaitgaliais kviečia į vėlyvuosius pusryčius, kurių metu tiekiami įvairūs gurmaniški valgiai: nuo šiltų sviestinių kruasanų ar lengvų crêpes, iki ikoniškųjų kiaušinių patiekalų.
  • Kiekvienas virtuvės šefo pagamintas patiekalas čia ne tik virsta delikatesu sielai, bet ir meno kūriniu akims.
  • Restorano someljė kruopščiai atrinko ir svečių malonumui pasiūlė išskirtinių prancūziškų vynų kortą.

Atmosfera:

  • Restorano viduje viskas išieškota, išjausta – čia jauku it senojoje Prancūzijoje: balintos sijos, nelygaus tinko sienos, baltomis staltiesėmis dengti sendinti stalai, atviras baras, spalvingi meno kūriniai ir prancūziška muzika sukuria aristokratišką nuotykį, dovanoja nepamirštamą patirtį.
  • Viduje gera, tačiau orams atšilus abejingų nepalieka ir lauko terasa, išsidėsčiusi siaurų Vilniaus senamiesčio gatvelių sankirtoje.

„Marché de Provence“ – vienu geriausių Lietuvoje pripažintas restoranas. Duris atvėręs dar 2011-aisiais, jis ne tik pradėjo lepinti gurmanus pietų Prancūzijos skoniais, bet ir apskritai kilstelėjo maitinimo įstaigų lygį bei leido suprasti, kas yra tikrai gera vieta su tikrai geru maistu. Vyriausiasis „Marche de Provence“ virtuvės šefas – gyva Vilniaus gastronomijos legenda Arūnas Oželis, tad vietos sėkmė, vargu, ar gali ką nustebinti.

Valgiaraštis:

  • Nors meniu aiškiai juntami pietų Prancūzijos aromatai, tačiau visos tradicinės receptūros čia interpretuojamos savaip, šiuolaikiškiau, stengiamasi atrasti ir svečiams pasiūlyti naujus, netikėtus skonių derinius.
  • Gurmanams suteikiama galimybė rinktis iš nuolatinio à la carte valgiaraščio, tačiau kasdien paruošiami ir kiti, nuolatos besikeičiantys patiekalai, kurių idėjas dažniausiai padiktuoja vietos sezoniškumas.
  • Meniu nėra tradicinių kiaulienos ar vištienos patiekalų. Pagal sudėtingesnes gastronomijos taisykles žaisti nusprendęs A.Oželis šiuos įprastinius ingredientus keičia nepaprastais: jei kiauliena, tai tik Iberico, jei paukštiena – kodėl ne fazanas.
  • Ne visi delikatesiniai ingredientai į restorano virtuvę atkeliauja iš svečių šalių: didelis dėmesys kreipiamas ir vietos produktams, tebūnie tai sodo, daržo ar miško gėrybės, sraigės, žuvis, žvėriena, kuriuos šefas kūrybingai apvelka prancūzišku rūbu.
  • Restorane patiekalai gaminami tik iš šviežiausių ingredientų, kurių kiekis ribotas, tad norint pasimėgauti konkrečiu patiekalu, laukti vakaro nevertėtų, nes jo gali paprasčiausiai nebelikti.
  • Nors mėsos bei paukštienos patiekalų meniu išties gurmaniškas, tačiau nustebinti liks ir žuvies ar jūros gėrybių gerbėjai. Jų pasirinkimas platus, o pasiūlymai varijuoja nuo jūrinių sraigių, austrių, aštuonkojų, šukučių, omarų, iki lašišos, ledjūrio menkės, tuno, jūros velnio delikatesų.
  • Džiuginantis subtilių desertų pasirinkimas.

Atmosfera:

  • Įžengus į restoraną pasitinka jaukus, Provanso dvasia alsuojantis interjeras.
  • Šiltuoju sezonu svečių mėgstamiausia – vijokliais žaliuojanti bei gėlėmis žydinti kiemo terasa.
  • „Marché de Provence“ virtuvėje, kuriai šeimininkai suteikė „LA Buffet“ pavadinimą, vyksta degustacinės vakarienės. Tai – daugiau nei maistas, veikiau tikra kulinarinė drama, kurioje pagrindinius vaidmenis vaidina restorano šefai A. Oželis ir Linas Barysas. Kulinarai atviroje virtuvėje gamina šedevrus bei patys juos pristato susirinkusiems svečiams. Vietų skaičius šiai pramogai ribotas, tad staliuką būtina rezervuotis iš anksto.
PRANCŪZAI
Algirdo g. 24, Vilnius

„Prancūzai“ – tai delikatesinių paukštienos patiekalų restoranas. Visi valgiai čia gaminami pagal istorinę prancūziškos virtuvės receptūrą, tačiau kiekvienas, kartu, apdovanojamas ir vietos šefo kūrybinėmis interpretacijomis. Tokia koncepcija restorane pasirinkta ne atsitiktinai, bet sekant istorinės kulinarijos pėdsakais: prancūzai įvairių naminių bei laukinių paukščių mėsą vertino nuo seno, o žąsys, putpelės, fazanai, povai vadinti tikrais delikatesais, todėl tiekti dvasininkams ar net karaliams. „Prancūzų“ šeimininkų siekis – šią tradiciją dovanoti Lietuvos gurmanams.

Valgiaraštis:

  • „Prancūzų“ à la carte patiekalų meniu sudaro vos vienas puslapis, tačiau kiekvienas pasirinkimas – vertas delikateso vardo.
  • Restorano valgiaraštyje – išskirtiniai paukštienos patiekalai: į lėkštes čia gulasi kulinariniais šedevrais virtusios antys, vištos, kurapkos, balandžiai ar kiti paukščiai.
  • Užkandžiams siūloma tradicinė svogūnų sriuba, antienos rilletes, skrudintas foie gras bei kiti prancūziški gardumynai.
  • Mėgstančiųjų saldžiau gomurius pamalonins klasikiniai desertai.
  • Kasdien siūlomas ir atskiras bei nuolatos besikeičiantis verslo pietų, o sekmadieniais – vėlyvųjų pusryčių meniu.
  • Delikatesus lėkštėje išryškina pasirinkimai iš prancūziškų vynų kortos.
  • Turintiems išskirtinių mitybos įpročių bus pasiūlytos veganiškos, vegetariškos ar alergenų neturinčios tradicinių patiekalų alternatyvos.
  • Restorane švenčiant asmenines progas ar organizuojant verslo renginius, virtuvės šefai, svečiams pageidaujant, gali sudaryti atskirą meniu.

Atmosfera:

  • Restorano aplinka elegantiška, tačiau išsiskirianti ryškiomis spalvomis, suteikiančiomis žvalumo, energijos.
  • Erdvė puikiai tinkama tiek verslo susitikimams ar asmeninėms šventėms, tiek didesniems renginiams.
  • Restorane vyksta gyvos muzikos koncertai.
  • Atšilus orui svečiai buriasi jaukioje ir erdvioje kiemo terasoje.
CAFÉ MONTMARTRE
Didžioji g. 40, Vilnius

Restoranas „Café Montmartre“ – tai tikras Mažasis Paryžius pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje. Prancūziška idilė čia šiltai apgaubia vos tik įžengus pro duris, dovanodama ne tik gurmaniškus tradicinės virtuvės valgius, bet ir nepamirštamą jausmą. Kiekvienas, viešėjęs šiame meilės mieste bei skersai išilgai išmaišęs siauras ant kalvos įsikūrusio Monmartro gatveles, sutiks, kad ši vieta išties atkartoja tai, ką svajokliams dovanoja tikrasis Paryžius.

Valgiaraštis:

  • Pusryčiams čia tiekiami tikri prancūziški delikatesai, kuriais prisiekę paryžiečiai mėgaujasi kasdien – šilti, ką tik iš krosnies ištraukti kruasanai, saldūs prancūziški vafliai, švelnus omletas, Benedikto kiaušiniai su naminiu Béchamel padažu ar įdaryti blyneliai. Virtuvės šefas su didžiausiu džiaugsmu taip pat paruoš ir legendinius sumuštinius Croque monsieur bei Croque madame.
  • Prancūziška virtuvė neįsivaizduojama be tradicinės svogūnų sriubos, kišo, krepų ar kepto camembert sūrio, tad juos galima rasti ir „Café Montmartre“ meniu.
  • Gurmanų širdys džiaugsis, nes čia ruošiamų burgundiškų sraigių, ančių kepenėlių, keptų anties kojelių, jautienos didkepsnio ar midijų skonis atmintyje išliks dar ilgai.
  • Meniu platus, nuspalvintas ryškiomis Monmartro spalvomis bei skoniais, tad savo prancūzišką svajonę čia išpildys įvairių mitybos įpročių turintys svečiai.

Atmosfera:

  • Svečius pasitiks jauki nedidelio restorano aplinka, nosį pakutens tradicinio maisto aromatai, širdį sušildys idiliškos langeliais dekoruotos staltiesės, o švelniai skambanti prancūziška muzika – mintis kaipmat nukels į meilės miestą Paryžių.
  • Šiltuoju metų sezonu vilniečių mėgstamiausia – „Café Montmartre“ lauko terasa, kurioje malonu leisti laiką besišnekučiuojant su draugais, mėgaujantis taure prancūziško vyno bei grožintis senojo Vilniaus architektūra.
  • Restoranas – draugiškas gyvūnams, tad čia mielai sutinkami ir su keturkojais atvykę svečiai.
LE BONJOUR
Vokiečių g. 24, Vilnius

„Le BonJour“ – klasikinės prancūziškos virtuvės bistro–restoranas. Naujus gastronominius potyrius čia dovanoja tiek Provanso dvasia alsuojanti aplinka, tiek šefo iš Prancūzijos Danilo Bianco kurti patiekalai. Ilgametės delikačiosios tradicijos restorane persipina su šiuolaikinėmis interpretacijomis, o gurmaniški skoniai – su išskirtine estetika lėkštėje.

Valgiaraštis:

  • „Le BonJour“ meniu keičiamas kas kelis mėnesius, tad kulinarinės naujienos nustebina net lojaliausius svečius. Vis dėlto, kiekvieną kartą atėjus čia visada bus galima pasimėgauti klasikine sultingų svogūnų sriuba, figų džemu bei uogomis gardintu ančių kepenėlių paštetu foie gras ir Nicos salotomis su raudonaisiais ikrais.
  • Restoranas – puiki vieta verslo pietums. Čia virtuvės meistrai kasdien paruošia vis kitus patiekalus, kurių pasirinkimas džiugina tiek prisiekusius gurmanus, tiek įprasčiau pavalgyti pageidaujančius svečius.
  • Atvykus su vaikais, jiems bus pasiūlyta rinktis iš atskiro à la carte meniu.
  • Vėlyvieji savaitgalio pusryčiai „Le BonJour“ – šventė visai šeimai. Jų metu patiekalai taip pat vis keičiasi, tačiau švelnių sviestinių ragelių bei à la Benedickt kiaušinių svečiai meniu ras visada. Kulinarinę įvairovę taip pat dovanoja gausus užkandžių bufetas. Sekmadieniais pusryčiai čia tikrai užtruks ilgiau nei įprastai: kol tėvai mėgausis prancūziška dvasia ir gurmanišku maistu, greičiau pasisotinusiomis jų atžalomis pasirūpins animatoriai.

Atmosfera:

  • Pirmame aukšte pasitinka laisvesnė bistro aplinka, puikiai tinkanti verslo pietums, o antrajame – jau kiek solidesnės, klasika apgaubiančios erdvės su Židinio ir Piano salėmis.
  • Restorano interjeras subtilus, juntama švelni Provanso gaida: balintos plytų ar nelygaus tinko sienos puikiai dera su šiltu palangių bei grindų medžiu, o levandomis pražydusios užuolaidos – su baltomis staltiesėmis.
  • Didelis dėmesys čia skiriamas žalumai: jaukumo erdvėms suteikia įvairūs vazoniniai bei skinti augalai.
LA PROVENCE
Vokiečių g. 22, Vilnius

Viduržemio jūros regiono virtuvę pristatančiame restorane „La Provence“ juntamas akivaizdus prancūziškosios pakrantės vėjų dvelksmas. Laiko nugludinta kulinarijos klasika čia persipina su naujais atradimais, o būtent taip lėkštėse ir gimsta tikrieji šedevrai. Vietos šeimininkams maistas bei jo patiekimas – didžiausi prioritetai, tad nenuostabu, kad ši vieta jau daugelį metų vertinama tiek pačių vilniečių, tiek miesto svečių.

Valgiaraštis:

  • Meniu patiekalai – tai profesionali restorano virtuvės šefo kūryba, atsiskleidusi interpretuojant klasikines Viduržemio jūros regiono receptūras.
  • Valgiaraštyje ryškiai dominuoja mėsos, žuvies bei jūros gėrybių delikatesai.
  • Nenuostabu, kad prancūziškąją Viduržemio jūros pakrantės virtuvę pristatančio restorano meniu didžiausias dėmesys skiriamas būtent žuvies ir jūros gėrybių valgiams: šaltiems bei karštiems užkandžiams, antriesiems patiekalams. Gurmanų širdis lepina austrių, šukučių, jūrinių sraigių delikatesai, karališkojo krabo koja ar omarų sriuba, o pageidaujančius sočiau – tuno steikas, aštuonkojis, krevetės šafrano padaže ar kasdien vis kitas dienos laimikis.
  • Prioritetą mėsai arba paukštienai teikiantys svečiai restorane taip pat nenusivils. Jiems šefas siūlo paragauti įvairių užkandžių bei karštųjų patiekalų: nuo carpaccio suktinukų, klasikinio foie gras terrine, keptų ančių kepenėlių ar triušiena įdarytų ravioli, iki jautienos steiko, ėriuko kojos ar foie gras bei trumais įdarytos putpelės.

Atmosfera:

  • Aplinka čia elegantiška, kiek formalesnė, tačiau švelnios prancūziškos melodijos bei šiltas aptarnavimas kaipmat sukuria malonų jaukumą.
  • Žemiausias restorano aukštas įsikūręs istoriniuose XV-XVI amžiaus rūsiuose.
  • Restorane vienu metu gali tilpti apie 90 svečių, tad erdvė tinkama tiek asmeninėms šventėms, tiek verslo renginiams.